VN-Veiligheidsraad wil wapenstilstand van 30 dagen in Syrië om meer burgerslachtoffers te voorkomen

VN-Veiligheidsraad wil wapenstilstand van 30 dagen in Syrië om meer burgerslachtoffers te voorkomen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een tekst goedgekeurd, waarin de verschillende strijdkrachten in Syrië opgeroepen worden om voor gedurende 30 dagen de wapens neer te leggen. Men hoopt dat de gewone burgers op die manier humanitaire hulp kunnen krijgen. Zelfs het Kremlin, traditioneel een bondgenoot van het regime van de Syrische president Assad, heeft de resolutie goedgekeurd.

In Syrië opteren VN-organisaties al sinds begin deze maand voor een tijdelijke wapenstilstand. Bij eerdere pogingen kwamen de 15 leden van de Veiligheidsraad van de VN niet tot een akkoord. Zo verzette Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime van president Bashar al-Assad, zich steeds tegen de voorgestelde tekst. De Russische VN-ambassadeur stelde dat een staakt-het-vuren op dit moment “niet realistisch” is. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De jongste dagen is het geweld hevig geëscaleerd in Syrië. Zo zijn er de afgelopen week meer dan 500 burgers omgekomen als het gevolg van aanvallen van het regeringsleger op Oost-Goutha, een gebied vlak bij de hoofdstad Damascus dat in handen van de rebellen is. De VN hoopt dat er tijdens de wapenstilstand gewonden geëvacueerd kunnen worden en dat er hulpmiddelen naar het gebied gestuurd kunnen worden.

Concreet vraagt de resolutie om een wapenstilstand “zonder uitstel” in te voeren. Of dat effectief zal gebeuren, is nog lang niet zeker. Volgens sommige berichten waren er gisteravond nog steeds bombardementen in Oost-Goutha.

Niet geldig voor terroristen

De strijd tegen extremistische, islamistische groepen, zoals Islamitische Staat en Al Qaeda, “en andere groepen die door de Veiligheidsraad als terroristisch worden gezien” zal niet onder de wapenstilstand vallen. Het Syrische regime en Rusland zien ook de rebellen, die door het westen gesteund worden, als “terroristen”. Over 15 dagen komt de Veiligheidsraad opnieuw bij elkaar op de wapenstilstand te evalueren.

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) zullen vandaag met de Russische president Vladimir Poetin bellen over de situatie in Syrië. Dat heeft het Elysée bekendgemaakt. De drie leiders willen overleggen hoe een staakt-het-vuren zo lang mogelijk volgehouden kan worden in het conflictgebied.

500 doden in één week

Op het moment van de stemming werd Oost-Ghouta nog gebombardeerd. Ondertussen zitten we al aan de zevende dag van luchtaanvallen op het gebied.

Gisteren kwam er nog 29 mensen bij bombardementen. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt dat het totale dodental van de afgelopen week boven de 500 ligt. Volgens de groep worden de aanvallen uitgevoerd door Syrische en Russische vliegtuigen. Het Kremlin en Assad willen de rebellen definitief uitschakelen.

VS en Rusland tegenover elkaar

Onlangs heeft Rusland nog zijn modernste gevechtsvliegtuig, de Su-57, naar Syrië gestuurd. Het gaat om het enige stealthvliegtuig waarover de Russen beschikken. Zo’n toestellen zijn enkel op te sporen met bistatische of multistatische radars. Wat Moskou met het toestel van plan is, is nog onduidelijk. De Verenigde Staten heeft ook zijn modernste en duurste gevechtsjager, de F-22 Raptor, ter plaatse.

Afgelopen week hebben Amerikanen Russische milities gebombardeerd. Er wordt al enige tijd hevig gevochten in het Syrisch-Koerdische gebied Afrin. Zo zijn Turkse troepen in de enclave binnengedrongen omdat de Syrische Koerden er gelieerd zouden zijn aan de Turks-Koerische PKK-partij, die in Turkije ten strengste verboden is. Daarom hebben de Syrische Koerden onlangs toegelaten dat ook Syrische regeringstroepen in Afrin actief zijn om de aanval van de Turkse troepen en hun bondgenoten, rebellen van het “Vrije Syrische Leger”, helpen af te slaan.

Gesponsorde artikelen