Left Right
scrollTop top

Voertuig rijdt “doelbewust” in op militairen in Parijs: 6 gewonden. Dader gevat


Voertuig rijdt “doelbewust” in op militairen in Parijs: 6 gewonden. Dader gevat

In Parijs zijn soldaten aangereden door een voertuig. Dat melden Franse nieuwsmedia. Er zouden zes mensen gewond geraakt zijn. Drie van hen zijn er erg aan toe. De politie is massaal opgerukt om het voertuig en de dader te vatten. Die is intussen opgepakt. Volgens sommige bronnen zou er op de dader geschoten zijn. Hij wordt verdacht van moordpoging en deelname aan een terreurorganisatie. De lokale burgemeester spreekt van “een opzettelijke daad”.

De aanrijding gebeurde in de Parijse voorstad Levallois-Perret. De getroffen soldaten stonden op een plein, de Place de Verdun, te wachten. Ze waren de veiligheidsoperatie ‘Sentinelle’ aan het uitvoeren. Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 voeren soldaten bewakingsopdrachten uit op straat nabij onder meer regeringsgebouwen en synagogen. Het parket van Parijs meldt dat de antiterreurcel ondertussen een onderzoek geopend heeft.

Volgens televisiezender BFM TV kwamen de militairen rond kwart na acht buiten de kazerne toen ze aangereden werden. De Franse politie startte een massale klopjacht naar de dader én het voertuig dat de soldaten heeft aangereden. Over de motieven van de dader is geen duidelijkheid. De omgeving werd afgezet.

De burgemeester van Levallois-Perret spreek tegen nieuwswebsite France Info over een “mogelijke aanslag” op militairen. Daarover is verder nog niets bevestigd. “Een auto trok plots bijzonder snel op, wanneer de militairen buiten kwamen”, zegt hij. “Levallois een kalme en veilige voorstad, waar nooit incidenten zijn.” Volgens hem is er “geen twijfel dat dit een opzettelijke daad was”. De BMW wachtte volgens hem in een steegje op de militairen.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo betuigde ondertussen via Twitter haar medeleven met de zes gewonde militairen: “Ik hoop met heel mijn hart dat hun aanvaller snel gevat wordt.”

Minister van Defensie Florence Parly zegt dat het onderzoek de motieven en de juiste omstandigheden van deze “laffe daad” moet uitwijzen.

Opération ‘Sentinelle’

Parly zei eerder deze week nog dat Opération ‘Sentinelle’ zo lang van kracht blijft als nodig is. In april werd nog een politieman doodgeschoten op de Champs-Elysées in Parijs. Verschillende andere aanslagen op de veiligheidsdiensten mislukten, onder andere op de Champs-Elysées, vlakbij het Louvre en buiten de Notre-Dame.

De afgelopen twee jaar vielen in het land in totaal meer dan 230 dodelijke slachtoffers bij een reeks aanslagen van islamistische terroristen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899