Voetbal op verplaatsing: dit zijn de factoren die jouw ploeg wél laten winnen

Voetbal op verplaatsing: dit zijn de factoren die jouw ploeg wél laten winnen

Uitspelen of thuisspelen, met een man minder op het veld: als het over voetbalanalyse gaat, raken we nooit uitgepraat. Maar nu bewijst een studie dat een aantal factoren ervoor zorgen dat thuis- of uitploegen toch winnen. We zetten het even voor je op een rijtje. 

Heb je meer kans om te winnen thuis of op verplaatsing? Wat als de goal in de eerste tien minuten valt op verplaatsing? We weten allemaal dat voetbal ook psychologisch een zwaar spel kan zijn. Om te ontdekken wat nu eigenlijk de beslissende elementen in een match zijn, analyseerde de Universiteit Gent zo’n 2.000 voetbalmatchen in de UEFA Champions League en Europa League en zij komen tot verrassende conclusies.

Rode kaarten zijn (soms) slecht nieuws

Allereerst ééntje die we misschien wel zagen aankomen: rode kaarten zijn slecht nieuws. Met een rode kaart tegen, heb je 18,8% minder kans om de wedstrijd te winnen. Wie thuis speelt en rood pakt, scoort gemiddeld 0,3 minder goals dan ploegen die dat niet doen. Ook geen verrassing daar. Met rood krijg je ook 0,4 goals meer tegen.

Maar voor uitteams ziet het verhaal er helemaal anders uit. Ongeveer één derde van de rode kaarten in een wedstrijd, bij uitploegen tenminste, valt na de tachtigste minuut. En met een speler minder op het veld staan, lijkt natuurlijk een nadeel. Nochtans is dat helemaal niet wat het onderzoek aantoont. Met een rode kaart pakken zij gemiddeld 0,24 meer goals (al kan een rode kaart natuurlijk ook gevolgen hebben buiten het veld, ’t is dus niet altijd goed nieuws).

Timing

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een rode kaart voor een uitmatch altijd goed is: wie tijdens het eerste uur van de match een rode kaart krijgt, zorgt er ook meteen voor dat het doelsaldo negatiever uitdraait voor z’n ploeg. Gemiddeld zakt het doelsaldo in het voordeel van de uitploeg dan met 0,466 goals.

En zijn er ook verklaringen voor deze conclusies? Want we voelen intuïtief aan dat een uitmatch veel moeilijker is om te winnen, door de supporters van het thuisteam, door de onbekende grasmat en de druk op je schouders. Het onderzoek zegt nu iets helemaal anders: de thuisploeg staat namelijk door de grote hoeveelheden supporters onder veel meer druk.

Motivatie en speelstijl

De analyse toonde ook dat van de thuisploeg een veel aanvallendere speelstijl verwacht wordt. Dat wil volgens de onderzoekers ook zeggen dat een uitsluiting bij de thuisploeg dan ook veel meer gevoeld wordt. Aanvallend spelen is namelijk complexer en op meer spelers berekend dan defensief spelen, besluit de UGent.

Hoe zit het dan met de uitteams? Voor hen betekent die late rode kaart blijkbaar een extra hoge motivatie. Als de kaart vroeg valt, is het vooruitzicht om nog lang met een man minder door te moeten, lastig. Maar met nog tien minuten te gaan lijkt een rode kaart voor een uitploeg net een extra motivatie te zijn. De tegenslag zorgt dus voor een betere teamspirit en meer concentratie. Gevolg: een beter eindresultaat! ’t Is te zeggen: tenzij er gelijkgespeeld wordt op een WK, dan kan het van de fair play gaan afhangen, natuurlijk.

Gesponsorde artikelen