Eindelijk beslissing: Zo ziet het komende voetbalseizoen in België eruit

Peter Croonen voorzitter Pro League
Peter Croonen, voorzitter van de Pro League – Bron: Isopix

De komende twee seizoenen bestaat de Jupiler Pro League uit 18 ploegen. Zowel Waasland-Beveren, OH Leuven als Beerschot spelen dus volgend seizoen in 1A. Lierse Kempenzonen en de beloften van Club Brugge treden aan in 1B. Dat is zojuist beslist op de Algemene Vergadering van de Pro League.

Met de beslissing van vandaag komt een einde aan een maandenlange soap in het Belgische profvoetbal. In mei was er door de Pro League via een stemming beslist over een competitie met 16 ploegen. Waasland-Beveren zou daarbij degraderen naar 1B. Oud-Heverlee Leuven en Beerschot mochten onderling uitmaken wie promoveerde naar 1A.

Degradant Waasland-Beveren ging met die beslissing niet akkoord omdat er voor het stopzetten van de competitie door het coronavirus nog een waterkans was dat ze zich konden redden op de laatste speeldag. En dus trok de club naar de rechter. Die gaf Waasland-Beveren gelijk waardoor in een ijltempo een oplossing moest gezocht worden door de Pro League.

18 ploegen in 1A

Die oplossing is nu gevonden in de vorm van een Eerste Klasse A met 18 ploegen en ingekorte play-offs. Bij de eerste stemming kort na de middag ging 40 procent van de stemmen nog het voorstel voor een competitie met 17 ploegen. De rest stemde voor 18 ploegen. In dat eerste voorstel moest de promotiefinale tussen Beerschot en OHL beslissen wie naar 1A mocht.

Na een extra onderhandelingsronde was al snel de nodige tweederdemeerderheid gevonden om de Jupiler Pro League de komende twee seizoenen met 18 ploegen af te werken. Uiteindelijk stemde enkel Westerlo tegen. Zij hadden op basis van het puntentotaal de reguliere competitie in 1B gewonnen en hoopten zo te kunnen promoveren. Er wordt nu een bemiddelaar aangesteld om met Westerlo tot een oplossing te komen om te vermijden dat de club naar de rechtbank stapt.

Blije gezichten dus bij Waasland-Beveren, maar ook bij OH Leuven en Beerschot. Zij werken zondag overigens wel gewoon de promotiefinale af om te vermijden dat er later nog extra juridische problemen kunnen ontstaan.

Kortere play-offs

Een ander punt van discussie waren de play-offs. Zowel rechtenhouder Eleven Sports als enkele clubs – vooral AA Gent – wilden die niet schrappen. Uiteindelijk blijven de play-offs behouden in een miniversie.

Na 34 speeldagen worden de punten gehalveerd en speelt de top vier van de reguliere competitie een ‘Champions Play-off’. Daarin wordt bepaald wie kampioen wordt en wie de belangrijkste Europese tickets krijgt. De nummers vijf tot en met acht spelen voor het laatste Europa League-ticket.

Lierse en beloften Club Brugge in 1B

Lierse speelt volgend seizoen weer profvoetbal 💪Onze club kreeg zonet ook de officiële bevestiging van de Pro League…

Geplaatst door Lierse Kempenzonen op Vrijdag 31 juli 2020

De uitbreiding van 1A heeft ook zijn impact op Eerste Klasse B. Daar waren ineens maar zes ploegen meer waardoor Lierse Kempenzonen opgevist wordt als laatste overgebleven Belgische club met een proflicentie. Om aan acht clubs te raken, zullen ook de beloften van Club Brugge in 1B aantreden.

Deze acht ploegen spelen niet langer in periodes, maar werken gewoon een reguliere competitie af waarin ze elkaar allemaal vier keer treffen. De kampioen promoveert naar 1A en neemt daar de plaat in van de laatste. De nummer twee speelt barrage tegen de voorlaatste uit de Jupiler Pro League. Zo krijgen de ploegen in 1B dus een extra kans om te promoveren.

Twee seizoenen

Het nieuw uitgewerkte competitieformat blijft twee seizoenen bestaan. In het seizoen 2022 – 2023 wordt er in principe teruggekeerd naar het oude systeem dat de voorbije jaren van kracht was met 16 ploegen in de Jupiler Pro League en uitgebreide play-offs. Dat wil zeggen dat er aan het einde van het seizoen 2021 – 2022 drie ploegen moeten degraderen uit 1A. Wat er dan met 1B zal gebeuren is nog niet bekend en hangt waarschijnlijk ook af van hoeveel ploegen hun proflicentie weten te behalen.

De beslissing om niet al na één seizoen terug te keren naar de oude formule komt er op vraag van de kleinere eersteklassers. Zij hoopten zelfs op drie overgangsjaren om zo met iets meer zekerheid de coronacrisis bovenop te kunnen komen.

Wanneer begint seizoen?

Een laatste punt van discussie was het uitstellen van de competitiestart. Die staat namelijk gepland op 8 augustus. Waasland-Beveren, Beerschot en Oud-Heverlee Leuven wilden die start uitstellen omdat ze anders maar één week meer hebben om zich voor te bereiden en eventuele extra transfers te doen nu ze zeker zijn van 1A. Uiteindelijk besloten de clubs die eis te laten varen, naar eigen zeggen “in het belang van het Belgisch voetbal”.

Er staat de ploegen dus een zeer drukke kalender te wachten, want de top acht van de Jupiler Pro League speelt maar liefst 40 competitiewedstrijden. En dat terwijl het seizoen door de coronacrisis later is begonnen dan de voorbije jaren. Morgen wordt de nieuwe kalender voorgesteld.

Gesponsorde artikelen