“Voetbal zonder beperkingen vanaf januari 2021”

Fans Borussia Mönchengladbach
EPA

Goed nieuws voor alle voetbalfans! Mogelijk zijn zij sneller dan verwacht weer welkom in de stadions. Zowel Europese voetbalassociaties als de grote clubcompetities werken volop aan een plan om het toeschouwersaantal geleidelijk aan te herstellen.

Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, denken de grote voetbalcompetities stilaan aan een heropstart. In sommige competities, zoals de Duitse Bundesliga, rolt de bal zelfs opnieuw. Voorlopig vinden de wedstrijden nog wel plaats achter gesloten deuren maar mogelijk komt daar sneller dan verwacht verandering in.

Europese werkgroep

Het Britse Departement voor Digitalisatie, Cultuur, Media en Sport (DCMS) gelooft dat het mogelijk is om dit najaar nog fans in de stadions te krijgen. Om dat te bereiken, heeft de organisatie een uitgebreid plan opgesteld. Dat nieuws zou uiteraard heel goed zijn voor de Premier League. De Engelse voetbalcompetitie (de grootste ter wereld) liep al miljoenen euro’s mis door de coronacrisis. Extra inkomsten zijn dus meer dan welkom.

Ook The European Leagues, de instantie die de binnenlandse competities vertegenwoordigt, richtte een werkgroep op om het probleem aan te pakken. Nog meer dan de Premier League, hebben de kleinere clubcompetities hun supporters nodig om te overleven. Samen met het overkoepelende supportersorgaan Football Supporters Europe wordt er volop gewerkt aan een oplossing.

Voetballen met een maximum capaciteit van 30 procent

Volgens Javier Tebas, topman van de Spaanse voetbalcompetitie La Liga, zal het plan er als volgt uitzien. Tegen de herfst wil men 30 procent van de Europese voetbalstadions benutten. Die capaciteit zou tegen de winter worden opgetrokken naar 50 procent. Vanaf januari 2021 zou er dan opnieuw gevoetbald kunnen worden zonder beperkingen.

Ook de Italiaanse voetbalbond lijkt iets gelijkaardig van plan: “Het is ondenkbaar dat we in een stadion met een capaciteit van 60.000 toeschouwers geen klein percentage fans kunnen ontvangen”, klinkt het bij bondsvoorzitter Gabriele Gravina. “Uiteraard houden we daarbij wel rekening met de nodige voorzorgsmaatregelen.”

Voor de grote voetbalbonden een definitief besluit nemen, kunnen ze zich alvast laten inspireren door hun collega’s uit andere landen. Deze week nog woonden 10.000 toeschouwers de Hongaarse bekerfinale bij. Ook de Poolse en Russische voetbalcompetities zouden deze maand nog worden heropgestart met een beperkt aantal toeschouwers.

Gesponsorde artikelen