Left Right
scrollTop top

Voetbalclub Arsenal speelt niet in iconisch rood, maar in wit als statement tegen geweld onder tieners in Londen


Arsenal FC 2021
© Elli Birch/IPS/Shutterstock/Isopix

Met de actie ‘No More Red’ hoopt voetbalclub Arsenal geweld onder jongeren met messen in de Britse hoofdstad Londen terug te dringen. Om dat initiatief in de kijker te zetten zal de ploeg in het bekerduel van zaterdag tegen Nottingham Forrest in een witte uitrusting spelen in plaats van hun typische rode tenue.

Al sinds de oprichting van Arsenal F.C. in 1886 speelt de club in een rode uitrusting. Opvallend genoeg was het juist Nottingham Forrest, hun tegenstander van komende zaterdag in de FA Cup, die die eerste truitjes voorzag toen het pas opgerichte Arsenal geen shirts vond voor hun eerste wedstrijd. Aanvankelijk ging het wel om een soort donkerrood, want pas in 1933 zou de club overschakelen op zijn huidige rood. Voor die tint baseerde de club zich op de typische Britse rode brievenbussen.

Maar na al die jaren laat Arsenal F.C. zijn rood dus even in de kast hangen voor de actie ‘No More Red‘. De club wil daarmee – samen met Adidas – aandacht vragen voor het steeds toenemende geweld in Londen. Tussen juni 2020 en juni 2021 waren in de Britse hoofdstad meer dan 10.000 incidenten met messen. Vorig jaar noteerde Londen ook een recordaantal moorden op tieners. Ook hier was het moordwapen meestal een mes.

Idris Elba

Naast de symbolische actie met de witte uitrusting neemt ‘No More Red’ ook enkele concrete initiatieven. Zo zal de club veilige ruimtes voorzien waar jongeren kunnen voetballen, onder andere rond hun Emirates Stadium. De actie werkt ook samen met enkele mentoren die creatief talent bij jongeren zullen ondersteunen.

Een van die mentoren is acteur Idris Elba, oprichter van ‘Don’t Stab Your Future’. “Vanaf het moment dat jonge mensen de school verlaten, tot het moment dat ze thuis zijn bij familie, is er vaak een leegte, een gevaarlijk moment van niets doen, waar niets gemakkelijk kan veranderen in iets gevaarlijks. Als er geen mogelijkheden zijn voor de jongeren in deze naschoolse periode, zullen we altijd bendes zien ontstaan. Laten we daarom mogelijkheden creëren”, legt hij uit.

Witte shirts niet te koop

Opvallend is ook dat de unieke witte shirts niet te koop zullen worden aangeboden, maar enkel worden gegeven aan personen die een positief verschil hebben gemaakt in de gemeenschap. De tien shirts die in de FA Cup-wedstrijd worden gedragen, zullen geschonken worden aan tien organisaties die zich inzetten voor jongeren en tegen geweld in Londen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…