Left Right
scrollTop top

Voetballegende Johan Cruijff (68) is overleden


Voetballegende Johan Cruijff (68) is overleden

De Nederlandse voetballegende Johan Cruijff is op 68-jarige leeftijd overleden.  In oktober was bij de voetballer longkanker vastgesteld. Hij stierf in Barcelona in het bijzijn van familie, meldt de Cruijff Foundation. Zelf was Cruijff vorige maand nog erg optimistisch over zijn herstel, maar helaas is de ziekte hem nu dus toch fataal geworden. Met Cruijff verliezen we één van de beste voetballers aller tijden.

Het nummer 14 is niet meer. Slechts enkele maanden nadat bij Johan Cruijff longkanker was vastgesteld, is de Nederlandse ex-voetballer overleden. Cruijff was niet alleen in Nederland een legendarische speler, hij werd ook drie keer tot beste voetballer van de wereld verkozen. Hij wordt in één adem genoemd met Pélé en Maradona, enkele van de beste voetballers uit de twintigste eeuw. Geroemd om zijn techniek, snelheid en vooral spelinzicht. Cruijff speelde het grootste deel van zijn carrière voor Ajax, en zou later in FC Barcelona een tweede liefde vinden.

In zijn prijzenkast als speler stonden ook drie bekers van de Europacup I, de toenmalige versie van de Champions League. Tussen 1971 en 1973 won hij dat toernooi met het legendarische Ajax ieder jaar. Voorts natuurlijk ook een pak landstitels, vooral met Ajax, maar ook eentje met Barcelona en Feyenoord. Internationaal speelde hij met Oranje in 1974 de finale van het WK, maar de Nederlanders verloren met 1-2 van West-Duitsland. Ook als trainer deed hij er nog een pak prijzen bij, vooral dan met Barça, waar hij nog een Europacup I mee won.

Getty Images

Kettingroker

Sinds hij zijn voetbalschoenen aan de haak hing, kreeg Cruijff met gezondheidsproblemen te kampen. In 1991 had hij een licht hartinfarct, waarna bleek dat hij een hartoperatie moest ondergaan. De dokters drongen aan om te stoppen met roken, want meestal rookte hij tientallen sigaretten per dag. Uiteindelijk besloot hij die raad te volgen, waarna de typische sigaret door een Chupa Chups werd vervangen wanneer hij opnieuw in de dug-out plaats nam. Helaas werd vorig jaar longkanker bij Cruijff vastgesteld, een ziekte die amper een half jaar later al zijn leven zou eisen.

Pep Guardiola, de trainer van Bayern München en een pupil van Cruijff, reisde meteen naar Barcelona toen hij het nieuws van z’n ziekte vernam. Zelf was Cruijff vorige maand nog heel optimistisch over zijn herstel: “Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen.” Jammer genoeg heeft hij zijn laatste wedstrijd dus toch verloren.

Getty Images

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.235.120
 • Aantal
  doden
  1.452.317
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547