Voetballer Dele Alli openhartig over moeilijke jeugd en verslavingsproblemen in emotioneel interview

Voormalig Engels toptalent Dele Alli heeft een zeer openhartig interview gegeven. De 27-jarige voetballer sprak daarin eerlijk over zijn zeer moeilijke jeugd, waarin hij werd misbruikt en drugs dealde. Later raakte hij verslaafd aan slaappillen, waarvoor hij recent naar een ontwenningskliniek ging. Het interview heeft in de voetbalwereld voor veel ophef gezorgd.

Dele Alli stond ooit bekend als een enorm voetbaltalent. In 2015 debuteerde hij op zijn 19de bij Tottenham onder trainer Mauricio Pochettino indrukwekkend. Alli greep meteen een basisplaats en de jaren erna bereikte hij de halve finale op het WK voetbal en de finale van de Champions League. Zijn marktwaarde steeg volgens de website Transfermarkt tot 100 miljoen euro en de hele voetbalwereld lag aan zijn voeten. Zijn vlotte persoonlijkheid maakten hem ook razend populair.

Vijf jaar na zijn debuut zag Dele Alli Pochettino als trainer vervangen worden door José Mourinho. Op hetzelfde moment begon hij te sukkelen met blessures en raakte hij betrokken bij enkele incidenten. Alli kwam steeds minder aan spelen toe en vertrok transfervrij naar Everton. Ook daar lukte het niet, waarna hij werd uitgeleend aan het Turkse Beşiktaş. Bij die club ging het van kwaad naar erger en trakteerde zijn eigen ploeg hem zelfs op een fluitconcert.

Misbruik

De voetbalwereld veroordeelde de afgelopen tijd massaal het ‘weggegooide talent’ van Dele Alli. Met zijn openhartig interview met Gary Neville voor The Overlap heeft de ondertussen 27-jarige Brit iedereen duidelijk gemaakt dat er vaak te snel wordt geoordeeld zonder te weten wat er echt afspeelt. Alli begon met te vertellen dat hij recent zes weken in een ontwenningskliniek had doorgebracht. Reden daarvoor waren problemen met zijn mentale gezondheid, een verslaving aan slaappillen en trauma’s uit zijn jeugd.

“Op mijn zesde ben ik misbruikt door een vriend van mijn moeder. Zij was veel weg van huis en verslaafd aan alcohol, dus ik neem haar niets kwalijk”, legt hij uit. Kort daarna werd Dele Alli tijdelijk naar Afrika gestuurd om discipline te leren. Toen hij op zijn zevende terugkwam, begon hij te roken.

Drugs en adoptie

“Op mijn achtste begon ik drugs te dealen. Iemand ouder zei mij dat ze een kind met een fiets nooit zouden controleren. Ik reed dus rond met een voetbal met daaronder drugs. Op mijn elfde heeft een volwassen man uit een andere wijk mij van een brug laten bengelen”, gaat hij verder.

Op zijn twaalfde werd Dele Alli geadopteerd. “Ze waren geweldig, en ze hebben me veel geholpen. Toen ik bij hen ging wonen, was het moeilijk voor me om me echt voor ze open te stellen. Vanbinnen had ik het gevoel dat ze gemakkelijk weer van me af konden komen”, klinkt het.

Ontwenningskliniek

“Op dit moment voel ik mij mentaal beter dan ooit”, legt Dele Alli uit. Nog niet zolang geleden was dat echter allesbehalve het geval. Na zijn door blessures geplaagde periode in Turkije keerde hij naar Engeland terug om zich te laten opereren. Op dat moment besloot Alli om zich ook te laten opnemen in een ontwenningskliniek.

“Ik zat mentaal op een slechte plek. Ik besloot naar een moderne afkickkliniek te gaan voor verslaving, geestelijke gezondheid en trauma”, zegt Alli “Ik had het gevoel dat het tijd voor mij was om dat te doen. Zoiets doe je niet omdat iemand je het zegt, je moet zelf de beslissing nemen. Ik zat gevangen in een vicieuze cirkel. Ik vertrouwde op dingen die slecht voor me waren. Ik werd elke dag wakker en ik dacht dat ik het gevecht aan het winnen was, ging trainen, glimlachte, liet zien dat ik gelukkig was. Maar vanbinnen verloor ik de strijd. Het was zeker tijd om dat te veranderen.”

Dele Alli beklemtoont dat zijn huidige club Everton zijn beslissing om naar een ontwenningskliniek te gaan, steunde. “Ik had niet verwacht dat dat het geval zou zijn, omdat er een stigma overhangt. Het is iets dat mensen niet willen doen, naar een afkickkliniek gaan, het klinkt eng. Maar ik had nooit verwacht hoeveel ik eraan zou hebben en hoeveel het mij mentaal zou helpen.”

Verslaving

Op het moment van het interview met Gary Neville was Dele Alli amper drie weken uit de afkickkliniek. “Ik had eigenlijk iets langer willen wachten om erover te spreken, maar ik weet dat tabloids wisten waar ik was”, geeft hij toe.

“Mijn verslaving was al heel lang bezig. Ik deed die dingen om de gevoelens en gedachten die ik had te verdoven. Ik wist niet dat het daarom was, zowel het drinken als andere dingen. Ik raakte verslaafd aan slaappillen en het is waarschijnlijk een probleem dat niet alleen ik heb. Ik denk dat het iets is dat meer gebeurt in het voetbal dan mensen zich realiseren.

Bekijk hier het volledige interview met Dele Alli:

Meer
Lees meer...