Left Right
scrollTop top

Voetbalmakelaar Mogi Bayat opgepakt in onderzoek naar fraude en matchfixing: een handig overzicht


Voetbalmakelaar Mogi Bayat opgepakt in onderzoek naar fraude en matchfixing: een handig overzicht

De federale politie is op verschillende plaatsen binnengevallen in het kader van een onderzoek naar financiële fraude en witwassen in het voetbal, onder andere bij de voetbalmakelaar Mogi Bayat. Ze werden allemaal opgepakt voor verhoor. De huiszoekingen bij Club Brugge, KV Mechelen en Anderlecht zijn ondertussen afgerond.

Het onderzoek bestaat uit twee delen. Zo zouden voetbalmakelaars aan witwaspraktijken gedaan hebben. Ook worden er grote namen in het Belgisch voetbal beschuldigd van matchfixing. Dat is het beïnvloeden van een uitslag van een voetbalwedstrijd zodat gokkers weten op wie ze moeten gokken.

Er wordt vermoed dat de transfers die Mogi Bayat en Dejan Veljkovic doen, financieel niet helemaal koosjer zijn. Verschillende clubs vinden trouwens al jaren dat makelaars te veel invloed hebben op de gang van zaken binnen de clubs.

Mogi Bayat kan wel de machtigste voetbalmakelaar van België genoemd worden. Hij is nauw betrokken bij grote clubs in de Jupiler Pro League. Zo doet hij onder andere zaken met RSC Anderlecht, vooral met voormalig manager Herman Van Holsbeeck.

Dejan Veljkovic is een stuk minder bekend dan Bayat. Hij is een makelaar die vooral zaken doet met KV Mechelen en Lokeren.

Ook Laurent Denis is voor verhoor opgepakt. Dat meldt Het Nieuwsblad. De advocaat was één van de spilfiguren in de omkopingszaak rond Zheyun Ye in 2005.

(Meer over wedstrijdvervalsing lees je hier.)

Anderlecht en Club Brugge

Ook Club Brugge-coach Ivan Leko, voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck en de scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten werden opgepakt. Dat meldt de Franstalige krant L’Echo. De huiszoekingen bij Club Brugge, Anderlecht en KV Mechelen zijn ondertussen afgerond. Die namen ongeveer 3 uur in beslag. Er werden verschillende documenten en dossiers in beslag genomen.

“Vandaag heeft de federale politie een huiszoeking verricht bij RSC Anderlecht”, laten ze bij Anderlecht weten. “De huiszoeking kadert in een onderzoek naar makelaarspraktijken. De club verleent haar volledige medewerking en geeft geen verder commentaar.”

“Club Brugge is niet betrokken bij het onderzoek”, zegt Club Brugge-advocaat Walter Van Steenbrugge. “Er is niemand van de directie die verhoord moet worden of die in verdenking gesteld is. Men is gewoon enkele administratieve stukken komen ophalen bij Club Brugge. De trainer zou wel verhoord worden nu, in welke hoedanigheid is nog onduidelijk.”

10 van 16 clubs

Volgens L’Echo zullen er bij 10 van de 16 clubs in de Jupiler Pro League huiszoekingen uitgevoerd worden. Er hebben al 44 huiszoekingen plaatsgevonden in het binnenland en 13 in het buitenland. Die hebben plaatsgevonden in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft al gereageerd op het dossier. “Matchfixing ondermijnt de integriteit in de sport. Justitie werkt aan eerlijke sport. Nationaal platform opgericht om informatie uit te wisselen en acties te ondernemen.”

Er vonden ook huiszoekingen plaats bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen.

Geen onderzoek Charleroi

Charleroi is ontsnapt aan huiszoekingen. Dat is opvallend want Charleroi wordt geleid door Mehdi Bayat, de broer van spil Mogi Bayat.

Er waren ook geruchten van een onderzoek bij SV Zulte-Waregem, maar dat werd formeel ontkend. Ook onder andere Antwerp FC kreeg geen bezoek.

Pijnlijke timing huiszoeking Gent

In Gent werd er binnengevallen in het kantoor van Michel Louwagie op het moment dat Jess Thorup aan het onderhandelen was over zijn contract. Die wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe trainer van AA Gent.

Ook de huiszoeking daar is ondertussen afgerond. De club stelt vanmiddag tijdens een persconferentie zijn nieuwe trainer voor.

Eind vorig jaar opgestart

Het federaal onderzoek is eind 2017 opgestart naar aanleiding van een verslag van de Cel Sportfraude van de federale politie, met aanwijzingen van verdachte financiële verrichtingen in het Profvoetbal.

Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018.

Een groot aantal personen werd van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over een eventuele voorgeleiding of aanhouding.

Een overzicht van de gebeurtenissen:

 • Herman Van Holsbeeck (opgepakt voor verhoor)
 • Mogi Bayat (opgepakt voor verhoor)
 • Ivan Leko (opgepakt voor verhoor)
 • Sebastien Delferière (opgepakt voor verhoor)
 • Bart Vertenten (opgepakt voor verhoor)
 • Paul Allaerts (opgepakt voor verhoor)
 • Anderlecht (huiszoeking)
 • Club Brugge (huiszoeking)
 • KRC Genk (huiszoeking)
 • Standard Luik (huiszoeking)
 • AA Gent (huiszoeking)
 • KV Kortrijk (huiszoeking)
 • Sporting Lokeren (huiszoeking)
 • KV Oostende (huiszoeking)
 • KV Mechelen (huiszoeking)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938