Voetbalschandaal in Engeland: twee jonge spelers weggestuurd bij nationale ploeg nadat ze coronaregels overtraden met vrouwen

Mason Greenwood Phil Foden
Mason Greenwood en Phil Foden – Bron: epa

Mason Greenwood (18) en Phil Foden (20) zijn uit de Engelse voetbalselectie gezet en naar huis gestuurd. De twee jonge voetballers hadden op hotel in IJsland met de nationale ploeg enkele vrouwen uitgenodigd tegen de coronaregels.

Het kan snel verkeren … De voetbaltalenten Phil Foden van Manchester City en Mason Greenwood van Manchester United vierden zaterdag hun debuut voor de nationale ploeg van Engeland in en tegen IJsland. Amper enkele dagen later wordt het duo naar huis gestuurd. Foden en Greenwood hebben zich op hotel namelijk niet aan de coronaregels gehouden door enkele vrouwen uit te nodigen.

De Engelse selectie verbleef na de wedstrijd tegen IJsland nog even op hotel op het eiland. Dinsdag stond er namelijk nog een wedstrijd op het programma, deze keer in en tegen Denemarken. Daar zullen ze het wel zonder het talentvolle duo Foden en Greenwood moeten doen.

Naar huis gestuurd

Maandag liet de Engelse bond namelijk weten dat de twee naar huis waren gestuurd omdat ze zich niet aan de opgelegde coronaregels hadden gehouden.

“Wat er precies is gebeurd, moeten we nog uitzoeken. Op dit moment hebben we onvoldoende informatie”, zei bondscoach Gareth Southgate. “Ze hebben de coronaregels in onze veilige bubbel overtreden. We moesten heel snel beslissen opdat ze geen contact meer hadden met de rest van het team. Ze zijn naïef geweest, maar we hebben gepast gereageerd. Ze hebben hun excuses ook aangeboden.”

Meerdere vrouwen

Meteen sprong de Engelse roddelpers op het sappige verhaal. Al snel kwamen zij erachter dat Foden en Greenwood vrouwen hadden uitgenodigd. Ze hadden die niet meegepakt naar hun kamer, maar er mee afgesproken in het deel van het hotel dat open was voor publiek. Daarvoor zouden ze een van de medewerkers van het hotel hebben betaald.

Nog iets later lekte zelfs een video uit van een gesprek tussen twee andere vrouwen en de twee voetballers. Daarin hoor je de vrouwen vragen wat het plan is. Daarop vraagt Greenwood dat dat ervan afhangt wat ze willen doen. “We kunnen naar het hotel komen, maar ik weet niet of je ons kan binnensmokkelen”, antwoordt een van de vrouwen. Daarop wilden de spelers opnieuw weten waarvoor de vrouwen wilden komen. “Yeah, what do you think bro?”, was hun duidelijke antwoord. Die twee vrouwen lieten achteraf aan de Engelse pers weten dat zij uiteindelijk niet waren ingegaan op het voorstel van Foden en Greenwood.

“Wisten niet dat ze voetballers waren”

Nadia Sif Lindal Gunnarsdottir (20) en Lara Clausen (19), de twee vrouwen die wel naar het hotel zijn gekomen om af te spreken met de voetballers, zeiden achteraf dat ze niet wisten dat de spelers in quarantaine zaten.

View this post on Instagram

? . . . #iambame @bamemodels

A post shared by NADÍA SIF LÍNDAL (@nadiiasif) on

“Ik heb echt medelijden met ze en ik heb ze nooit in die positie willen brengen. Maar we wisten niet beter. We wisten niet dat ze in quarantaine zaten, anders hadden we niet afgesproken. We wisten niet eens wie Phil was. We wisten niet eens dat Mason voor Man United speelde. Ik hou niet zo van voetbal. Ik kijk helemaal niet naar voetbal”, klinkt het. “Het was natuurlijk een goede avond. We waren alle vier met elkaar en brachten samen tijd door en leerden elkaar kennen. Het waren echt aardige jongens. Ze zijn nog jong. We zijn allemaal jong en dom en we maken allemaal fouten. Ze hebben ons heel goed behandeld. Het waren zulke heren. Echt aardige jongens.”

Gevolgen

Naast de mediastorm die de twee jonge spelers nu ondergaan, zijn er ook nog heel wat andere gevolgen. Zo hebben zowel Manchester United als Manchester City het gedrag van hun speler al veroordeeld. Of er een extra straf komt vanuit die hoek is nog niet geweten. Mogelijk komt er ook een schorsing van de Engelse voetbalbond.

Daarnaast krijgen de spelers ook allebei een boete van om en bij de 1.500 euro van IJslandse politie. De Engelse nationale ploeg had namelijk speciaal een uitzondering gekregen op de quarantaineregels die gelden in het land. De voorwaarde daarvoor was wel dat de spelers geen contact zouden hebben met anderen.

Tot slot zal vooral Phil Foden thuis nog heel wat mogen uitleggen. De 20-jarige middenvelder heeft namelijk een vaste relatie met Rebecca Cooke. Het koppel kreeg begin 2019 zelfs een eerste kindje.

Gesponsorde artikelen