Left Right
scrollTop top

Voetbalwedstrijd Barcelona zonder toeschouwers omdat tegenstander Las Palmas Spaanse vlag draagt, en dat is geen toeval


Voetbalwedstrijd Barcelona zonder toeschouwers omdat tegenstander Las Palmas Spaanse vlag draagt, en dat is geen toeval

Het Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid zorgt ook in de voetbal voor heel wat commotie. Terwijl veel (ex)-spelers van FC Barcelona zich uitspreken voor het referendum, provoceert tegenstander UD Las Palmas door aan te kondigen dat het met een Spaans vlagje op zijn shirts zal spelen. Al is de verklaring niet ver te zoeken: voorzitter Miguel Ángel Ramírez is goede vriendjes met de Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy.

Las Palmas is een klein Spaanse ploegje dat in de Primera División maar vlak boven de degradatieplaatsen staat en Loïc Remy als bekendste voetballer heeft. Toch haalden ze vandaag het nieuws. De club moet om 16.15 uur namelijk spelen tegen in Camp Nou tegen het grote FC Barcelona … op de dag van het beruchte referendum. Er was al snel twijfel of de wedstrijd zou kunnen doorgaan, maar deze morgen leek dat wel nog gewoon het plan. Na veel commotie over het eventueel uitstellen is nu beslist de wedstrijd zonder toeschouwers te laten doorgaan.

Speciaal voor deze match vroeg Las Palmas aan om met een shirt te mogen spelen met een klein Spaans vlagje op. Naar eigen zeggen omdat het gelooft in de eenheid van Spanje. Al zit er meer achter dit opmerkelijk statement.

FC Barcelona is al sinds de tijd van dictator Franco een symbool van de Catalaanse eigenheid en afkeer tegen de overheid. Franco liet ooit de voorzitter van de voetbalclub vermoorden en bedreigde speler om maar beter niet te winnen tegen Real Madrid.

Gratie verleend

Las Palmas daarentegen heeft wel goede banden met de Spaanse regering. Voorzitter Miguel Ángel Ramírez is goed bevriend met regeringspartij Partido Popular (PP) van premier Rajoy. Toen Ramírez een gevangenisstraf van drie jaar kreeg, werd die met hulp van de PP weggescholden.

Omdat de rechter geen enkele reden zag voor dat politieke pardon sleepte de zaak lang aan en kwam met uiteindelijk uit op twee jaar, een straf die hij niet echt moet gaan uitzitten. De steun is niet onlogisch want Ramírez doneert al jaren grote bedragen aan de Partido Popular.

“De eerlijkste zakenman die ik ken”

En ook dat is niet onlogisch want Ramírez is vooral rijk geworden met Grupo Ralons, een bedrijf dat zich specialiseert in beveiliging. En daarmee sleepte hij de laatste jaren enkele monstercontracten in de wacht van de Spaanse overheid. Het gaat onder andere over 23,1 miljoen euro voor de metro van Madrid en 750.000 voor het ministerie van defensie. Dat dat niet altijd even zuiver verlopen is, bewijst het feit dat er al sinds 2014 een proces voor fraude loopt tegen Ramírez.

Om te tonen hoe erg het gesteld is met de situatie tot slot nog dit voorbeeld: 10 dagen nadat in het staatsblad in Spanje de gratie voor Ramírez was verschenen, stelt de voorzitter van UD Las Palmas trots een partnership met BMW voor op het eiland. Bij die voorstelling was José Manuel Soria aanwezig, lid van de Partido Popular en toenmalig minister van Industrie. Die noemde Ramírez toen de eerlijkste zakenman die hij kende. Een jaar later moest Soria trouwens aftreden, zijn naam was namelijk genoemd in de beruchte Panama Papers.

De tweet van Barcelona over de wedstrijd tegen Las Palmas:

Ex-Barcelonaspeler Xavi steunt de Catalanen

Gerard Piqué ging gaan stemmen

FC Barcelona sprak zijn steun uit op het scorebord


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489