Voetjes op de grond: 7 op 10 blanke vrouwen stemden op man die tienermeisjes misbruikte

Voetjes op de grond: 7 op 10 blanke vrouwen stemden op man die tienermeisjes misbruikte

“Roy Moores nederlaag toont de grens van politiek à la Trump” luidde het gisteren in verschillende media na de overwinning van senator Doug Jones in Alabama. De overwinning van de Democraten wordt ingehaald als een keerpunt. Maar wie naar de verkiezingsuitslag kijkt, wordt meteen weer met de voeten op de grond gezet.

Doug Jones heeft de verkiezingen gewonnen voor de Senaatszetel in de Amerikaanse staat Alabama. De zege van de Democraat is erg belangrijk. Niet alleen won hij van de omstreden Republikein Roy Moore (70), die de afgelopen weken door meerdere vrouwen is beschuldigd van seksueel wangedrag maar toch de steun had van president Trump, door de winst slinkt de meerderheid van de Republikeinse partij in de Senaat verder.

De race in Alabama was bikkelhard. Roy Moore werd vorige maand voor het eerst beschuldigd van seksueel wangedrag. The Washington Post schreef over het verhaal van een vrouw die vertelde dat ze in 1979 door Moore, die toen openbaar aanklager was, was aangerand. De vrouw was toen 14 jaar, Moore 32. Daarna volgden meer vrouwen met beschuldigingen, van wie sommige minderjarig waren toen Moore hen zou hebben aangerand of verkracht.

Moore zei aanvankelijk dat hij nooit met tieners uitging zonder toestemming van hun moeder. Later ontkende hij steevast alle aantijgingen. Volgens Moore was er sprake van een “complot van de Democraten en de progressieve elite in Washington”.

Moore is nog op andere vlakken niet meteen vrouwvriendelijk. Hij gelooft in een moeder-aan-de-haard-verhaal, is militant tegen abortus ook. Moore haalde in het verleden ook al regelmatig het nieuws met zijn opvallende uitspraken. Zo stelde hij dat moslims niet in het Amerikaanse congres zouden mogen zitten, wilde hij homoseksualiteit strafbaar stellen en noemde hij de aanslagen op 11 september 2001 een straf van God voor de goddeloosheid van de VS.

Moore werd ook twee keer uit zijn ambt gezet als rechter. De eerste keer omdat hij de tien geboden in het gerechtsgebouw had laten plaatsen en weigerde die weg te halen. Later gaf hij andere rechters opdracht huwelijken tussen homo’s en lesbiennes te verbieden, terwijl dit ongrondwettelijk was. Ook zwaaide hij eens met een pistool bij een verkiezingsbijeenkomst, om te laten zien dat hij voor het vrije bezit van wapens is.

Illusie

In eerste instantie werd de verkiezingsuitslag dan ook als een morele overwinning gezien voor tegenstanders van Trump en het bewijs dat het zelfs voor de meest conservatieve Amerikanen nu wel welletjes is geweest en er duidelijk grenzen overschreden zijn.

Het is een illusie. Een blik op de verkiezingsuitslag laat meteen zien waarom: de enige reden dat Doug Hope is verkozen, is omdat zwarten in Alabama naar de stembus zijn gegaan end dat ze op 2% na allemaal voor Hope stemden.

Bij de blanke kiezers in Alabama veranderde nauwelijks iets: 7 op 10 blanke vrouwen stemden bijvoorbeeld nog steeds op een kandidaat die op z’n 32st gebannen werd uit een shopping mall omdat hij daar jonge meisjes lastig viel.

Dat wordt bevestigd door de resultaten van poll die effectief vragen stelden zoals “Do you think the allegations of sexual misconduct against Roy Moore are true or false?” en “In deciding your vote for U.S. Senate today, were the allegations of sexual misconduct against Roy Moore a factor or not a factor?”

Daaruit blijkt dat blanke kiezers niet willen geloven dat Moore een 14-jarige en een pak andere tieners heeft gemolesteerd of dat het hen niets kan schelen.

Als de uitslag in Alabama iets laat zien, dan is het wel dat de verdeeldheid in de VS alleen maar is gegroeid. Moore weigert overigens nog steeds om z’n nederlaag te erkennen en loste deze video, waarin hij beweert dat “we no longer recognize the universal truth that God is the author of our life and liberty. Abortion, sodomy and materialism have taken the place of life, liberty and the pursuit of happiness.

Uit de uitslag blijkt dat blanke kiezers niet willen geloven dat Moore een 14-jarige en een pak andere tieners heeft gemolesteerd of dat het hen niets kan schelen.

Gesponsorde artikelen