Left Right
scrollTop top

Voila, het is bewezen: mensen die je wijzen op taalfouten zijn smeerlappen


Voila, het is bewezen: mensen die je wijzen op taalfouten zijn smeerlappen

De volgende keer dat iemand je wijst op een spelfout of op een grammaticale fout moet je maar bedenken dat die persoon zelf een eikel is. Dat is althans de conclusie van een studie van, jawel, een groep taalkundigen. Zij ontdekten dat het cliché over mensen die heel gevoelig zijn voor dat soort fouten eigenlijk gewoon klopt.

De studie komt van de universiteit van Michigan, waar onderzoekers aan 83 mensen mails lieten lezen die ofwel volledig foutloos waren geschreven, ofwel schrijffouten en grammaticale fouten bevatten. Enkele voorbeelden zijn ‘mkae’ in plaats van ‘make’, of ‘your/you’re’ die door elkaar werden gebruikt.

De proefpersonen moesten voor de test informatie over zichzelf geven. Vervolgens konden de onderzoekers hun opmerkingen beoordelen op basis van waargenomen intelligentie, vriendelijkheid, …

Extravert of introvert

Extraverte mensen gingen de spelfouten het meest negeren, terwijl introverte proefpersonen ze veel meer zouden veroordelen. Mensen die minder aangenaam zijn in de omgang – het is ons een raadsel hoe ze dat met enkele vraagjes hebben vastgesteld – hebben de fouten het vaakst opgemerkt. Volgens de onderzoekers hebben zij “minder begrip voor afwijkingen van het conventionele”.

We betwijfelen of we dit onderzoek serieus moeten nemen, maar de volgende keer dat iemand je op een taalfout wijst, heb je wel iets om mee uit te pakken. En als je zelf zo’n ‘smeerlap’ bent, je hoeft je hier wat ons betreft niet voor te schamen …

Giphy.com

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…