Volgende week tot -20 °C in ons land, maar daar zullen we eigenlijk niet veel van merken

Volgende week tot -20 °C in ons land, maar daar zullen we eigenlijk niet veel van merken

De winter is nog niet voorbij. De komende week zal de temperatuur in ons land dalen tot -20 graden, maar eigenlijk zullen we daar in Vlaanderen niet zo bijster veel van merken. De temperaturen in Vlaanderen zullen overdag namelijk boven het vriespunt blijven. 

De meteorologische winter loopt op z’n einde, vanaf 1 maart begint volgens de weerkundigen namelijk de lente al. Maar dat we in onze laatste week winter zitten, zullen we geweten hebben. Want het wordt de komende week extra koud.

Tot -20 graden Celsius

Als gevolg van een polar vortex of poolwervel boven de Noordpool. Dat is een groot lagedrukgebied dat zich boven de Noordpool bevindt en is perfect normaal voor de tijd van het jaar. Maar, zo laat weerman David Dehenauw weten aan Het Laatste Nieuws: “Als op die hoogte echter een plotse opwarming plaatsvindt, maakt het lagedrukgebied er plaats voor een hogedrukgebied. De wind draait dan en komt onze richting uit. Dit zorgt voor een aanvoer van koude polaire lucht, wat nu het geval is.”

Daardoor mogen we ons in België verwachten aan temperaturen tot -20 graden Celsius. “Een week geleden werd al rekening gehouden met die plotse stratosferische opwarming, maar toen was het nog niet zeker dat dit invloed zou hebben op ons weer – de afstand tot de Noordpool is enorm. Maar nu ziet het er toch naar uit dat we voor een langere koude periode zijn vertrokken.”

Korreltje zout

Het wordt dus ijskoud in ons land. “Begin volgende week sluit ik niet uit dat het in de Hoge Venen op een aantal plaatsen tussen de -15 en -20 graden zal vriezen. Maar enkel op voorwaarde dat de hemel klaar blijft en er weinig wind staat”, zegt Dehenauw. Maar in Vlaanderen zal het allemaal nog wel meevallen.

“Deze week gaat het ’s nachts richting -5 graden in Laag-België en naar -10 tot -12 in Hoog-België”, zegt weerman David Dehenauw.

“Overdag zullen de temperaturen in Vlaanderen boven nul stijgen en de zon zal zich overvloedig laten zien.” Van de -20 graden die voorspeld wordt, zullen we in principe dus niets merken. Het zullen gewoon frisse, maar zonnige winterdagen worden, waarbij het kwik ’s nachts onder het vriespunt daalt. “Die toestand blijft de komende twee weken vrijwel stabiel. Eind februari en begin maart beloven dus droger en zonniger, maar ook kouder dan normaal te worden.”

Gesponsorde artikelen