Left Right
scrollTop top

Volgende week worden de nieuwe iPhones voorgesteld: dit weten we er nu al van


Volgende week worden de nieuwe iPhones voorgesteld: dit weten we er nu al van

12 september is het zover. Dan houdt Apple in de Verenigde staten zijn zogenaamde ‘keynote’ waarin het naar alle verwachting drie nieuwe modellen van de iPhone zal voorstellen. Officieel is er nog niets geweten over die toestellen, maar toch lekte de voorbije maanden al hier wat uit. Een overzicht:

Naam

Het kan vreemd klinken, maar eigenlijk is de naam van de drie nieuwe toestellen een van de grootste mysteries. Volgens alle berichten van de laatste maanden zou Apple drie nieuwe toestellen voorstellen. Naast een opvolger voor de iPhone 7 en 7 Plus komt er dit jaar ook een speciaal model om de tiende verjaardag van de iPhone te vieren.

Vooral de naam van dat toptoestel is al maanden het onderwerp van speculatie. Sommigen denken aan iPhone 8, Pro of Edition, maar de meest recente berichten gaan voor iPhone X, naar het Romeinse cijfer voor 10. De naam van de andere twee toestellen leek lang 7s en 7s Plus te zijn, maar recente bronnen tonen dat Apple direct gaat voor 8 en 8 Plus.

Uitzicht

Misschien wel de belangrijkste vraag: hoe gaat de nieuwe iPhone eruitzien? Over de iPhone 8 en 8 Plus kunnen we kort zijn. Meer dan waarschijnlijk zullen die toestellen goed lijken op hun voorgangers. De grootste verandering zou hem zitten in de glazen achterkant. Dat heeft te maken met het draadloos opladen dat Apple wil toevoegen aan al zijn nieuwe modellen, maar daarover later meer.

De iPhone X zou er wel compleet anders gaan uitzien. De meest opvallende vernieuwing daarbij is dat de homebutton zal verdwijnen. Daardoor wordt heel de voorkant een scherm en krijg je dus een kleiner toestel, met toch een heel groot scherm.

Ontgrendelen

Het verdwijnen van de homebutton heeft natuurlijk zijn gevolgen voor het ontgrendelen van je iPhone. Waarschijnlijk komt er wel een soort virtuele homebutton onder je scherm. Die krijgt dezelfde functies als de knop nu, maar zal geen Touch ID hebben om je vingerafdruk te lezen.

Andere producenten met zo’n scherm hebben de vingerprintscanner naar de achterkant van het toestel verplaatst. Het is niet bekend of Apple dat ook van plan is. Uit gelekte documenten blijkt namelijk dat ontgrendelen zal kunnen gebeuren met gezichtsherkenning. Apple zou lang gewerkt hebben aan een revolutionaire infrarood gezichtsherkenning in je frontcamera. Zo zal die je gezicht zelfs herkennen als er maar weinig licht is, iets wat bij andere producenten vaak een probleem is.

Opladen

Een andere belangrijke nieuwigheid is het draadloos opladen. Veel producenten hebben dat al enige tijd, maar nu gaat Apple dat systeem ook toevoegen aan zijn nieuwste modellen. Sommige bronnen vermoeden wel dat Apple gaat voor een iets trager systeem dan de concurrentie, maar ook dat is niet bevestigd.

Scherm

Er is al lang over gesproken, maar nu zou Apple dan toch eindelijk overschakelen op OLED-schermen. Dat zou wel enkel het geval zijn voor het duurste model, de iPhone X. De andere modellen behouden de huidige LCD-schermen.

Het voordeel van OLED is dat je veel meer kleurcontrasten hebt. Bovendien kunnen schermen dunner gemaakt worden en verbruiken ze minder batterij. Het nadeel is dat OLED moeilijk en duur is om te maken. Momenteel is er zelfs maar één producent ter wereld die Apple kan voorzien van voldoende schermen, namelijk grote concurrent Samsung. Daardoor zal de prijs van de iPhone X ook een heel stuk hoger liggen. Samsung vraagt namelijk maar liefst 105 euro per scherm.

Camera

Op het vlak van camera zouden de drie nieuwe modellen een dual camera krijgen, iets wat nu enkel het geval is bij de 7 Plus. Zo kan je betere foto’s trekken bij weinig licht en kan je de focus op die foto’s ook achteraf nog wijzigen.

De frontcamera krijgt ook een serieuze update. Dat zou namelijk een zogenaamde 3D sensing camera worden, ideaal voor gezichtsherkenning. Dat is nodig omdat Apple wil inzetten op augmented reality. Die sensor in je frontcamera zou bij selfies onmiddellijk zien wat je gezicht is zodat dat kan gebruikt worden in applicaties of spelletjes. Apple werkt momenteel aan heel veel andere toepassen met die camera, maar dat is voor later. Of die technologie in alle modellen zal zitten of enkel in de iPhone X is niet bekend.

Geheugen

Omdat Apple nog altijd geen geheugenkaartjes toelaat in zijn iPhones, is het geheugen van je toestel heel belangrijk. De 8 en 8 Plus komen waarschijnlijk opnieuw uit in 32, 128 of 265 GB, met 3 GB werkgeheugen.

De iPhone X doet ook op dat vlak iets beter met als minimum 64 GB en daarna 256 en waarschijnlijk als maximum 512 GB. Dat zijn dezelfde versies die Apple op de markt heeft van zijn iPad Pro. Andere bronnen denken dat er maar twee modellen gemaakt zullen worden, namelijk 128 en 256 GB.

Kleur

De kleur van je iPhone is voor sommigen een detail, maar voor veel mensen een van de dingen waar ze het meest over nadenken. Opvallend is dat Apple lijkt te kiezen voor maar drie kleuren. Heel wat minder dan wat er nu bestaat bij de 7 en de 7 Plus.

De nieuwste iPhones zouden te verkrijgen zijn in het zilver, zwart en goud. Daarvan lekten ook al foto’s uit. Daardoor zou het rose gold uit het gamma verdwijnen, al zijn er uiteraard andere bronnen die daar anders over denken

Prijs

Een niet onbelangrijk detail bij een nieuwe iPhone is de prijs. De prijzen van de 8 en de 8 Plus liggen waarschijnlijk in de lijn van de huidige modellen, maar voor de speciale versie zal je diep in je buidel mogen tasten.

Voor de iPhone X met 64 GB zou Apple 999 dollar vragen. Omgerekend is dat zo’n 829 euro, maar omdat de prijzen in de VS altijd zonder btw zijn moet je daar nog 21 procent bijtellen. Dan kom je uit op ongeveer 1.000 euro. Voor de modellen met meer geheugen komt er waarschijnlijk telkens zo’n 100 euro bij.

Wanneer verkrijgbaar?

Apple stelt de drie modellen dinsdag voor in het Steve Jobs Theater in zijn nieuw kantoorgebouw in Californië. Als de lijn van de voorbije jaren gevolgd wordt, zal je de toestellen kunnen pre-orderen vanaf 15 september en worden de eerste modellen geleverd op 22 september.

Al is dat natuurlijk de theorie. De ervaring leert ons dat er bij de lancering van een nieuwe iPhone in het begin altijd schaarste is en veel klanten vaak lang moeten wachten. Het valt te vrezen dat dat vooral het geval zal zijn bij de iPhone X. Die zou volgens sommigen zelfs maar enkele maanden later op de markt komen, omdat Apple problemen heeft gehad met de levering van bepaalde onderdelen.

Dinsdag krijgen we een antwoord op al onze vragen …

… en dat kan je uiteraard volgen bij newsmonkey.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899