Volgens Donald Trump is klimaatopwarming een Chinese uitvinding (en dat is ’t ergste zelfs nog niet)

Als je dacht dat we het ergste van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump intussen al wel gehoord hadden, dan hebben wij slecht nieuws voor jou. Trump ontkent niet alleen dat klimaatverandering een feit is, hij is op een of andere manier gewoonweg tegen het klimaat. En zoals met zoveel dingen de Trump uitkraamt, zit er niet teveel vlees aan zijn argumenten. We laten het oordeel aan jou over:

In een recent interview met de Amerikaanse krant The Washington Post werd de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gevraagd naar zijn visie over de klimaatverandering. De krant wou graag van Trump horen of hij gelooft dat klimaatverandering echt is én of hij gelooft dat de mens er voor iets tussen zat.

Hoewel het antwoord van The Donald op die vraag eigenlijk niet als een verrassing komt, toont het wel ontzettend goed aan aan welke rampspoed we ons mogen verwachten als deze man de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Trump heeft namelijk wel gemerkt dat het weer inderdaad veranderd is, maar hij gelooft niet dat de mens daarin een rol heeft gespeeld. Om ’t met zijn eigen woorden te zeggen: “I’m not a believer.”

“I’m not a believer”

Daar komt nog eens bij dat hij de wetenschappers die zich met global warming bezighouden in vraag stelt. Volgens The Donald weten die zelf niet waar ze het over hebben. “Now they have global warming, although now they don’t know if they have global warming. They call it all sorts of different things; now they’re using “extreme weather” I guess more than any other phrase.

Helaas houdt het niet op bij één straffe uitspraak, integendeel zelfs, Trump houdt er een jarenlange gewoonte op na om de klimaatwetenschap radicaal af te kraken. Dit zijn maar een aantal van zijn veelgebruikte synoniemen om klimaatverandering te omschrijven: “hoax“, “canard“, “mythical“, “con job“, “nonexistent” and “bulls“.

Klimaatverandering = nucleaire wapens

The Washington Post wou ook weten of goede zakenmannen niet net gekenmerkt worden door zich in te dekken tegen risico’s in plaats van ze te negeren. De zakenman in Trump is het daar volledig mee eens, alleen verschilt zijn perceptie van risico’s. Er zijn veel grotere risico’s dan de klimaatopwarming en – twee keer raden – in de wereld volgens The Donald lopen we eerder gevaar op militair vlak. “I think our biggest form of climate change we should worry about is nuclear weapons. The biggest risk to the world, to me—I know President Obama thought it was climate change—to me the biggest risk is nuclear weapons. That’s—that is climate change.”

Je hebt dat inderdaad goed gelezen, volgens Trump staat de dreiging van nucleaire wapens gelijk aan klimaatverandering. Nu schuilt er – voor de verandering – enige waarheid in die woorden, want nucleaire wapens zijn inderdaad een enorm gevaar voor de wereld, maar wel een potentieel gevaar. Klimaatverandering daarentegen is meer dan dat, want het is een wetenschappelijk onderbouwd feit dat het een directe bedreiging voor ons vormt.

En nu hij het toch heeft over risico’s op militair vlak, vragen we ons af of hij dat echt aan het leger gevraagd heeft, want zij zouden hem hebben kunnen vertellen dat klimaatverandering een serieuze bedreiging is voor de nationale veiligheid. En dat geldt dus ook voor de ontkenning van klimaatverandering. En om deze redenering even door te trekken, wil dat dus zeggen dat Trump eigenlijk feitelijk een bedreiging voor de nationale veiligheid is. Maar daar zal hij het zelf uiteraard niet mee eens zijn.

’t Ligt allemaal aan de Chinezen

En The Donald zou The Donald niet zijn als hij geen zondebok heeft voor een probleem waarvan hij tegelijkertijd het bestaan ontkent. Jep, volgens Trump is het allemaal de schuld van de Chinezen die de Amerikaanse bedrijven onderuit willen halen …

De Amerikaanse nieuwszender Fox sprak The Donald een tijdje geleden aan op zijn opvattingen over het klimaat en zijn tweets waarin hij de schuld, onder andere, in de schoenen van de Chinezen schuift. Trump had uiteraard een antwoord klaar, en wat voor één: “I think that climate change is just a very, very expensive form of tax. A lot of people are making a lot of money. I know much about climate change.

En daar zijn de Chinezen: “I’ve received many environmental awards. And I often joke that this is done for the benefit of China — obviously I joke — but this done for the benefit of China.” Hij voegt er toch nog een nuance aan toe: “Because China does not do anything to help climate change. They burn everything you can burn. They couldn’t care less. Their standards are nothing. But in the meantime, they can undercut us on price. So it’s very hard on our business.”

Het bewijs dat Trump al de bovenstaande nonsens – want laten we eerlijk zijn, dat is het – zelf gelooft zijn de talloze tweets die hij over het onderwerp al de wereld in gestuurd heeft. Kijk zelf maar:

Volgens Trump is het concept ‘global warming’ een verzinsel en dus pure nonsens

Hij valt wel een beetje in herhaling (wanneer hebben we dat nog gehoord)

Hij deelt ook heel graag zijn visie over het weer …

.. en hij geeft advies aan alle believers van klimaatverandering

Volgens Trump moeten we ons focussen op propere lucht

Blijven ademen Trump, blijven ademen

Ohja, en wie veroorzaakt volgens Trump alle ellende over global warming?

We hadden het kunnen weten: ’t ligt allemaal aan de Chinezen

Bron: The Washington Post, Business Insider
Meer
Lees meer...