Left Right
scrollTop top

Volgens een onderzoek slaapt je hond niet goed omdat hij ook piekert


Volgens een onderzoek slaapt je hond niet goed omdat hij ook piekert

Hey baasje, je bent niet de enige die niet in slaap kan vallen door te piekeren. Volgens een recent onderzoek heeft jouw viervoeter hier ook last van. Blijkbaar geraken honden moeilijk in slaap als ze een stressvolle dag achter de rug hebben. Maar niet getreurd, je kan er iets aan doen! 

Volgens een studie, dat werd gepubliceerd in The Royal Society, hebben honden ook last van slaapproblemen. Blijkbaar lijken onze viervoeters meer op ons dan we denken, want ook zij kunnen dagelijkse stress niet zomaar achter hun laten.

Positieve en negatieve ervaringen

De onderzoekers hebben het slaappatroon van 16 verschillende honden bestudeerd. Eerst moesten de baasjes enkele persoonlijkheidsvragen van de honden beantwoorden en dan pas werd er getest.

Vooraleer de honden gingen slapen, werden ze geconfronteerd met positieve of negatieve emotionele ervaringen. Enkele honden werden bijvoorbeeld met een leiband vastgebonden en genegeerd, terwijl de anderen konden spelen en knuffelen met hun baasjes. Nadien mochten de honden gaan slapen, of tenminste proberen …

De resultaten waren opmerkelijk. Honden die veel aandacht kregen en plezier hadden, sliepen nadien veel dieper en beter. Zoals je al wel voelt aankomen: de gestresseerde viervoeters konden de slaap niet vatten en bleven langer wakker. Hun slaapduur was ook veel korter: “De honden die werden geconfronteerd met negatieve ervaringen, bleven slechts 40 tot 50 minuten in hun REM-slaap terwijl dat bij de ‘relaxte’ honden ongeveer een uur duurde”, luidt het in de studie.

Wat kan je doen?

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Voor het slapengaan, moet je je huisdier gewoon wat aandacht geven. Aai je hond, speel er een beetje mee en knuffel hem goed. Pas als je dat hebt gedaan, mag je “slaapwel” zeggen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443