Left Right
scrollTop top

Volgens een studie zeggen vrouwen in films minder dan mannen. Als ze iets zeggen, boeit het ook niet veel


Volgens een studie zeggen vrouwen in films minder dan mannen. Als ze iets zeggen, boeit het ook niet veel

Uit een studie blijkt dat mannen in films veel meer zeggen dan vrouwen. Mannen zouden ongeveer het dubbele te vertellen hebben dan vrouwen. Realistisch klinkt dat niet, maar toch is ons dat eerder nog niet opgevallen. Straffer nog, als vrouwen iets mogen zeggen, dan is dat eigenlijk gewoon maar opvulling en niet per se nodig voor het verhaal. Auch …

Een taalstudie heeft met bijna 1.000 filmscripten aangetoond dat seksisme ook wordt belichaamd in films. Mannen zouden ongeveer 37.000 dialogen hebben in films, terwijl vrouwen er maar 15.000 hebben. Daarnaast zouden vrouwelijke personages ook niet veel meerwaarde hebben in de films. Als sommige vrouwenrollen uit het verhaal zouden worden genomen, zou het vaak niet veel verschil maken, zegt de studie die gepubliceerd werd in de Proceedings of the Association for Computational Linguistics.

5 jaar jonger

Dankzij geautomatiseerde instrumenten voor taalkundige analyses heeft de studie verschillende zaken kunnen aantonen. Volgens Brits dagblad The Times bleek dat vrouwelijke karakters ongeveer vijf jaar jonger zijn dan hun mannelijke partners.

Huiselijk of ruig

Alsof dat niet genoeg is, zegt het onderzoek van de Signal Analysis and Interpretation Lab van USC Viterbi’s School of Engineering dat vrouwenrollen vaker gericht waren op ‘huiselijke’ problemen. Ze gebruiken vooral taal die emotioneel is en familiaal klinkt. Mannen krijgen dan weer teksten die gekoppeld worden aan prestatie. Daarnaast bestaan hun gesprekken uit zwaardere woorden die geassocieerd worden met seks en dood.

Zoals je in de trailer hieronder kan zien, legt Leonardo DiCaprio meteen uit wat zijn doel is en hoe hij het aanpakt: hij staat sterk in zijn schoenen. Zijn vrouwelijke tegenspeler Ellen Page, reageert dan weer zacht en verwonderd: ze komt huiselijker over.

Mannelijke schrijvers

Volgens de analyses van de scripts bleek ook nog eens dat er zeven keer meer mannen dan vrouwelijke schrijvers zijn. Daarnaast zouden er ook twaalf keer meer mannelijke regisseurs zijn dan vrouwen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…