Volgens Facebook worden passieve gebruikers sneller depressief. Wat willen ze hier eigenlijk mee zeggen?

Volgens Facebook worden passieve gebruikers sneller depressief. Wat willen ze hier eigenlijk mee zeggen?

Het is al vaak ter sprake gekomen dat veel ‘Facebooken’ niet goed is voor je mentale gezondheid. Maar Facebook heeft daar nu een draai aan gegeven en zegt in een bericht dat we enkel depressief gedrag tonen, als we de sociaalnetwerksite passief gebruiken. Dus … volgens Facebook zouden we nog meer op Facebook moeten zitten. Oké dan …

Het is al vaak ter sprake gekomen dat Facebook je ongelukkig en zelfs depressief kan maken. In het bericht van Facebook worden bijvoorbeeld de onderzoeken van Jean Twenge aangehaald. Dat is een psycholoog die veel research heeft gedaan naar de link tussen technologiegebruik en de gemoedstoestand van mensen.

Alleen de passieve gebruikers

Uit de resultaten van Twenge bleek bijvoorbeeld dat er wel een relatie bestond tussen overmatig gebruik van sociale media en depressies. Maar daar heeft Facebook een verklaring voor: de sociaalnetwerksite zorgt enkel voor depressieve gedachten als je een passieve gebruiker bent. Dus zeggen onderzoekers bij Facebook dat je actiever moet zijn op het netwerk.

“Volgens het onderzoek komt het er echt op neer hoe je de technologie gebruikt”, luidt het in het bericht van de onderzoekers David Ginsberg en Moira Burke. “Op social media kan je bijvoorbeeld passief door berichten scrollen net zoals je passief naar tv kan kijken. Maar je kan ook actief communiceren met vrienden door berichten te verzenden en te reageren op posts.” Zo’n interacties zouden je dichter bij je vrienden brengen. “Maar als mensen eerder passief op Facebook zitten, en gewoon alles zien, lezen en niet communiceren, dan rapporteren ze dat ze dat ze zich nadien slechter voelen.”

Experimenten

In het bericht haalt Facebook ook enkele succesvolle onderzoeken aan die hun uitspraak ondersteunen. Aan de universiteit van Michigan hebben ze bijvoorbeeld een experiment gedaan rond Facebook. Studenten die 10 minuten zomaar scrolden op Facebook voelden zich veel slechter op het einde van de dag.

Daarnaast halen ze ook een studie aan van de universiteit van San Diego en Yale. Het onderzoek gaf weer dat mensen die vier keer zoveel links aanklikten als een gemiddelde persoon een slechtere mentale gezondheid rapporteerden.

De experimenten die Facebook hier dus aanhaalt, spreken dus in hun voordeel.

Welzijn

De onderzoekers maken in het bericht ook duidelijk dat ze hun best doen bij Facebook om mensen gelukkig te houden. “Wij hebben psychologen, sociale wetenschappers en sociologen in dienst en werken samen met topwetenschappers om een beter inzicht te krijgen in welzijn.”

Volgens het bericht doen ze dat door op allerlei vlakken en zelfs emoties in te werken: een aangepaste newsfeed, een snooze-functie als je geen berichten wil zien van bepaalde mensen en zelfs een pauzefunctie voor koppels die uit elkaar gaan. Facebook zorgt ervoor dat je het naar je zin hebt en je zo min mogelijk stoort aan bepaalde mensen.

Sociaal

We kunnen Facebook geen ongelijk geven, maar de sociaalnetwerksite zorgt er wel voor dat we meer contact hebben met mensen en meer buiten komen. “We willen ervoor zorgen dat de tijd die mensen op Facebook doorbrengen zinvolle sociale interacties stimuleert”, zei CEO Zuckerberg onlangs nog.

Dankzij Facebook weten we wanneer iemand jarig is, welke feestjes er zijn en wie er naartoe gaat. Maar Facebook schuift het niet onder stoelen en banken dat het degelijk effect heeft op je humeur. Dus je moet zelf even uitmaken of je een actief of passief lid bent, en het eventueel geen nadelen meebrengt.

Hieronder legt Moira hun visie nog eens uit:

Gesponsorde artikelen