Volgens Franse president Macron is er bewijs dat Syrische regering chemische wapens gebruikt

Volgens Franse president Macron is er bewijs dat Syrische regering chemische wapens gebruikt

In een live tv-uitzending heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd dat er bewijzen zijn dat het Syrische regime achter de chemische aanval zit eerder deze week. De vraag is nog maar of dit de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten zal doen escaleren, en wat de andere grootmachten zullen doen.

Na de gifgasaanval in de Syrische stad Douma op zaterdag wordt er zowel door de Amerikaanse president Donald Trump als door Rusland, de bondgenoot van de Syrische president Assad, harde taal gesproken. Ondertussen liet de Franse president in een televisie-uitzending weten dat er bewijzen zijn dat Assad inderdaad achter de gifgasaanval zit.

“Eerst nog knopen doorhakken”

“We hebben het bewijs dat vorige week chemische wapens werden gebruikt, minstens chloorgas, en dat die werden ingezet door het regime van Bashar al-Assad”, zei Macron in een interview aan de Franse zender TF1. Hij laat weten dat er binnenkort beslissingen zullen worden genomen, maar dat er eerst nog een aantal knopen moeten worden doorgehakt.

De Franse president had het over “onaanvaardbare situaties”, maar verzekerde wel dat Frankrijk de situatie niet zal doen escaleren. Daarnaast zei hij in nauw contact te staan met de Amerikaanse president.

Duitsland zal niet optreden

Eerder vandaag belde Macron met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beide maken ze zich ernstige zorgen over de situatie in Syrië en de invloed op de internationale gemeenschap. Dat meldt de VRT.

Merkel liet vandaag weten de chemische aanval af te keuren en de bondgenoten te steunen. Duitsland zelf zal niet deelnemen aan een eventuele aanval op het Syrisch regime.

Erdogan mengt zich in het debat

Ook de Turkse president Erdogan heeft zich in het debat gemengd en waarschuwt voor een verdere escalatie van de situatie. Na een telefonisch overleg met de Amerikaanse president wenst hij nu ook met de Russische president Poetin te spreken.

Toch blijft Erdogan hard voor de Syrische president Assad en zijn bondgenoten. “Degenen, die het regime van de moordenaar steunen, begaan een vergissing. Net zoals het verkeerd is om het regime te beschermen, dat met chemische en conventionele wapens de eigen bevolking aanvalt, is het net zo verkeerd om met medewerking van terreurorganisaties Syrië te verdelen.” Dat meldt Het Nieuwsblad.

Britse spoedbijeenkomst

Ook Brits premier Teresa May zegt dat er sterke indicaties zijn dat het regime van Assad achter de aanval zit. Momenteel heeft de Britse regering een spoedoverleg over de situatie in Syrië. Bovendien sluit May een militaire actie niet uit. Zo schrijft HLN.

Gesponsorde artikelen