Volgens Jambon had de terrorist die zichzelf in de luchthaven van Zaventem opblies, eerder gearresteerd kunnen worden

Volgens Jambon had de terrorist die zichzelf in de luchthaven van Zaventem opblies, eerder gearresteerd kunnen worden

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) roept op de 86ste Algemene Vergadering van Interpol in de Chinese hoofdstad Peking op tot internationale politiesamenwerking om terrorisme en georganiseerde misdaad te bestrijden. Volgens Jambon kan Interpol daarbij een grote rol spelen. Hij beweert zelfs dat Ibrahim El Bakraoui, de terrorist die zichzelf op 22 maart 2016 opblies in de luchthaven van Zaventem, eerder gearresteerd had kunnen worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is de jongste jaren overtuigd geraakt dat een internationale politiesamenwerking cruciaal is. “Indien internationale informatie-uitwisseling beter had verlopen, was één van de terroristen van 22 maart, Ibrahim El Bakraoui, eerder gearresteerd geweest”, zegt Jambon op de Algemene Vergadering van Interpol in Peking. Dat meldt persbureau Belga.

Terroristische en criminele netwerken houden geen rekening met nationale grenzen en zoeken steeds de weg met de minste weerstand, oordeelt hij. Maar de belangrijkste vraag blijft: hoe kan informatie op de efficiëntste manier uitgewisseld worden? Volgens Jambon kan dat door meer internationale uitwisseling van politie-informatie via Interpol.

België meldde al 1.958 foreign fighters

Jambon benadrukt dat ons land al goed bezig is. Zo heeft de Belgische politie veel wat informatie over foreign fighters, mensen die in Syrië of Irak gaan vechten zijn aan de zijde van terreurgroep IS, gedeeld via Interpol. België heeft al over 2.078 mensen informatie in de Interpol-database gebracht. In 1.958 van de gevallen ging het om foreign fighters. Dat brengt ons land bij de top, redeneert Jambon.

Toch zijn heel wat nationale politiediensten zijn enkel bereid om informatie uit te wisselen als ze zeker zijn dat die informatie correct behandeld wordt. Daarom moet Interpol kunnen voorleggen dat hem om een volledig betrouwbare politie-organisatie gaat, die niet corrupt is. Ook wordt er voor duidelijke afspraken gepleit zodat de politiediensten optimaal kunnen samenwerken.

Gesponsorde artikelen