Volgens ’t KMI is de winter voorbij … als we al van een echte winter konden spreken

Volgens ’t KMI is de winter voorbij … als we al van een echte winter konden spreken

Als we het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) mogen geloven, zit er geen zwaar winterweer meer aan te komen. Sneeuwballengevechten kunnen we voor deze winter dus wel vergeten. En in de toekomst zal die kans ook kleiner worden, want we gaan de opwarming van de aarde alleen maar duidelijker merken. Warmere winters dus, maar ook warmere zomers.

Hoezo de winter is voorbij? Als je nu uit het raam kijkt, klinken die woorden als een mooie droom. Het is koud, het regent en er is deze maand zelfs al hagel uit de lucht gevallen. “Dat weer mogen we de hele eerste helft van deze maand nog verwachten”, zegt klimatoloog Luc Debontridder aan de krant Het Nieuwsblad. “Maar dat wil dus niet zeggen dat het gemiddeld een koude maand zal worden.”

Deze winter was er ééntje met extreem zacht weer. De klimatologische winter, die duurde van 1 december 2015 tot 29 februari 2016, was zelfs de tweede zachtste winter sinds 1833, volgens weerman Frank Deboosere. Geloof het of niet, maar de voorbije maanden was het gemiddeld zo’n 6,4 graden. Een pak warmer dan een normaal winters gemiddelde van zo’n 3,6 graden. En als de vooruitzichten voor maart, april en mei kloppen dan is de kans groot dat die warme trend zich de komende maanden alleen maar voortzet.

Noord-Atlantische schommelingen

Iedereen is blij als de zon veel schijnt, maar tegelijk herinnert het ons constant aan de opwarming van onze aardbol en alle mogelijke rampscenario’s die daar bij komen kijken. Al moeten we ons over die zachte winter blijkbaar toch (nog) niet al te veel zorgen maken, want volgens Debontridder liggen de zachte winters van de afgelopen jaren aan de Noord-Atlantische schommeling. Dat is een klimatologisch fenomeen waarbij de kracht en de richting van westelijke wind bepaald wordt door schommelingen tussen twee drukgebieden.

In ons land krijgen we dankzij die Noord-Atlantische schommeling vooral zuidwestelijke zachte wind. Momenteel is die schommeling positief en dus sterk, waardoor er warmere lucht van over de Atlantische Oceaan naar West-Europa geblazen wordt. Dat wil met andere woorden zeggen dat onze winters zacht zijn en dat er veel neerslag valt.

Het is intussen al van 2010 geleden dat we nog een echte winter gehad hebben. En met echte winter bedoelen we: een dik pak sneeuw. Of dat er volgend jaar opnieuw van zal komen, valt af te wachten, want de Noord-Atlantische schommeling volgt geen vast patroon.

En de opwarming van de aarde dan?

Ook al ligt onze warme winter nu dus niet aan de opwarming van de aarde, op termijn zal dat wel zo zijn. Debontridder waarschuwt dat we het effect daarvan rechtstreeks gaan merken vanaf 2050. “De zomers én de winters zullen warmer worden, maar vooral in de zomer zullen we de veranderingen harder merken.” In augustus kan de temperatuur makkelijk zeven graden hoger liggen dan de temperatuur nu, gaat hij verder.

“Ook het aantal hittegolven zal toenemen. En misschien goed nieuws voor de mensen die in België blijven: in de toekomst wordt het ook droger.”

Gesponsorde artikelen