Volksgezondheid luidt drugsalarm: levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop met het logo van je favoriete frisdrank

Volksgezondheid luidt drugsalarm: levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop met het logo van je favoriete frisdrank

Een nieuwe generatie xtc-pillen is tot dubbel zo sterk als de gangbare dansdrug. Ze dragen de logo’s van vertrouwde merken als ‘Red Bull’, ‘Tom Tom’ en ‘Nespresso’. Symptomen van een overdosis zijn: hevig zweten, braken en paranoia.

Het Belgian Early Warning System Drugs (BEWSD), een afdeling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), onderzocht xtc-pillen die opdoken op Belgische zomerfestivals tussen juli en september 2016. Uit het onderzoek, waar ook het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminaliteit (NICC) aan meewerkte, bleek dat het gros van de pillen 150 tot 300 mg MDMA bevatten. Dat is het hoofdbestanddeel van de partydrug. “Een verontrustend resultaat”, zegt dokter Peter Blanckaert, coördinator van het BEWSD. “De gevaarlijkste soorten zijn die van de (nep)merken T-Shirt, Burger King, KPN, Ace, Red Bull (2 soorten), Snapchat, North Face, Aston Martin, Lego en Nespresso/Cost.”

© Belgian Early Warning System

“Natuurlijk raden we het gebruik van harddrugs af”, gaat Blanckaert verder. “Maar xtc met meer dan 200 mg MDMA beschouwen we als levensbedreigend. Een vrouw van 60 kilogram die een pil neemt met 200 mg MDMA riskeert haar leven. Het grote probleem is dat gebruikers onvoldoende geïnformeerd zijn.”

Onderstaand youtube-filmpje biedt meer info over xtc

Bij hevig zweten, beven, droge mond, misselijkheid, braken, paranoia en versnelde hartslag, kan er sprake zijn van een overdosis xtc. In dat geval kan je het slachtoffer best koud water geven, aan de praat houden, op de been houden en indien nodig in het gezicht slaan. Vermijd ook de combinatie xtc en alcohol. Deze cocktail overbelast je hart heviger en doet het lichaam nog sneller uitdrogen. Zodra iemand buiten bewustzijn is, bel je uiteraard het noodnummer 112.

Meer info: https://www.druglijn.be/drugs-abc/xtc

Gesponsorde artikelen