Volleybalmatch in VS lokt 92.003 toeschouwers en vestigt daarmee een officieel record voor een sportwedstrijd voor vrouwen

De Nebraska Cornhuskers van de University of Nebraska–Lincoln en de Omaha Mavericks van de University of Nebraska Omaha hebben een indrukwekkend record te pakken. De vrouwelijke volleybalploegen van beide universiteiten namen het woensdagavond tegen elkaar op in het Memorial Stadium voor maar liefst 92.003 aanwezige toeschouwers. Daarmee breekt de wedstrijd het toeschouwersrecord voor een sportwedstrijd voor vrouwen.

De recordpoging van de vrouwenvolleybalploeg Nebraska Cornhuskers is de climax van een wedloop die vorig jaar begon. De ploeg brak toen namelijk het toeschouwersrecord voor een reguliere volleybalwedstrijd in de universiteitscompetitie NCAA met 15.797 aanwezigen. Aartsrivaal Wisconsin stal dat kersverse record een week later echter met 16.833 aanwezigen.

Volleyball Day

Nebraska hoopte daarom een statement te maken. Daarvoor maakten ze in april bekend één wedstrijd te zullen spelen in het Memorial Stadium, een stadion dat normaal voor de American Football-ploeg van de universiteit gebruikt wordt. Toen de 82.900 aangekondigde tickets meteen uitverkocht waren, besloot de universiteit om ook op het grasveld toeschouwers toe te laten. Naast het relatief kleine volleybalveld was er namelijk nog meer dan genoeg plaats.

De school schrapte zelfs alle lessen en benoemde de dag tot ‘Volleyball Day’. De vrouwenvolleybalploeg is met vijf nationale titels namelijk een razend populair aan de University of Nebraska–Lincoln. Uiteindelijk raakten ook die extra tickets snel verkocht, waardoor er tweedehands zelfs tot 400 dollar (370 euro) werd geboden. In totaal daagden er 92.003 mensen op voor de historische wedstrijd.

Record … of toch niet

Met dat aantal is het duel tussen Nebraska en Omaha officieel de populairste sportwedstrijd voor vrouwen. Dat vorige record was voor het Champions League-duel tussen de vrouwenploegen van FC Barcelona en Wolfsburg in april vorig jaar met 91.648. Officieus zou het record wel nog iets hoger liggen, want de finale van het niet-erkende WK voetbal voor vrouwen in 1971 tussen Denemarken en thuisland Mexico (3-0) werd volgens de overlevering door minstens 110.000 mensen bijgewoond.

Nog even dit: thuisploeg de Nebraska Cornhuskers won eenvoudig met 3-0 (25-14, 25-14, 25-13).

Meer
Lees meer...