Volwassenen nemen de pijn van meisjes minder serieus dan die van jongens, dit is waarom

Volwassenen nemen de pijn van meisjes minder serieus dan die van jongens, dit is waarom

Genderstereotypes kunnen ons letterlijk pijn doen. Ze zorgen er namelijk voor dat we pijn bij meisjes minder erg inschatten dan bij jongens, dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Yale. Niet alleen hebben mannen dus last van ‘manflu’, als vrouwen ziek zijn, wordt het ook nog eens minder erg ingeschat. 

Zijn mannen of vrouwen het minst gevoelig aan pijn? Exact zeker zullen we het de komende jaren nog niet weten, maar hoe anderen pijn zien, dat kunnen we wel observeren. Uit een studie over dat onderwerp komt nu een weinig verrassende conclusie: als meisjes en jongens even veel pijn ervaren, denken we dat jongens meer pijn hebben.

Vrouwen minder pijn

Hoe weten we dat? Voor het onderzoek toonden de researchers een groep mensen dezelfde video van een vijf jaar oud kind die een vingerprik krijgt op een standaard doktersonderzoek. Er werd hen gevraagd om op een schaal aan te duiden hoeveel pijn het kind volgens hen had. Alle mensen in die groep keken naar exact dezelfde video.

Toch werden de proefpersonen in twee groepen gesplitst: volgens de ene groep heette het kind ‘Samuel’, een jongen dus. Volgens de andere groep heette het kind ‘Samantha’. Het resultaat laat zich raden: volgens de Samuel-groep had het kind meer pijn.

Deze 7 superfood helpen je griep vermijden.

Belangrijk voor artsen

Het onderzoek toont mooi aan wat andere studies al claimden: er is een subjectief verschil tussen mannen en vrouwen als het over waargenomen pijnniveaus gaat. Deze studie is wel de eerste die wordt uitgevoerd bij kinderen: het verschil begint dus al heel vroeg. Da’s belangrijke informatie om te hebben: artsen moeten namelijk kunnen inschatten hoe serieus het met een patiënt gesteld is en blijkbaar heeft je geslacht daar toch invloed op.

“We hopen echt dat deze resultaten zullen leiden naar verder onderzoek over de potentiële rol van vooroordelen in pijnbeoordeling en gezondheidszorg in het algemeen”, zegt Joshua Monrad, één van de auteurs van de studie. “Als het fenomeen dat we hier zien kan overgedragen worden naar een andere context, heeft dat belangrijke gevolgen voor diagnose en behandeling. Alle vooroordelen over pijn en pijnmanagement zijn belangrijk om te observeren, want die zorgen voor een ongelijke gezondheidszorg.”

Man-flu

Dit onderzoek sluit aan bij eerdere conclusies die weinig koppels zullen verbazen. Zo hebben researchers recent ontdekt dat mannen gewoon echt meer last hebben van griepachtige symptomen dan vrouwen. Anderzijds toont ander onderzoek dat mannen minder pijn ervaren dan vrouwen, maar ze gestresseerder worden bij de herinnering aan die pijn. Dat zorgt er dan weer voor dat ze die pijn de tweede keer scherper ervaren.

pexels

Gesponsorde artikelen