Voor altijd gedaan met YouTube rippen: muziekindustrie gaat achter laatste 2 Russische downloadsites aan

Voor altijd gedaan met YouTube rippen: muziekindustrie gaat achter laatste 2 Russische downloadsites aan

De ‘grote drie’ van de platenlabels, Universal, Warner Bros., en Sony, hebben een rechtszaak aangespannen tegen de twee grootste, nog actieve downloadwebsites, namelijk FLVTO.biz en 2conv.com.

Het was tot enkele maanden geleden een fluitje van een cent om filmpjes of geluid van YouTube te downloaden. De meeste sites zijn ondertussen echter verdwenen na waarschuwende brieven van de Recording Industry Association of America (RIAA) en International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), maar in Rusland gaan de sites FLVTO.biz en 2conv.com eenzaam door zonder zich iets van de Amerikanen aan te trekken. En daar zijn de platenmaatschappijen natuurlijk niet blij mee, wegens issues met licenties en royalties.

Beide sites worden maandelijks op de hele wereld zo’n 120 miljoen keer bezocht.

Waarschuwing voor de rest

“Deze sites hebben geen plaats in de muzieksector van vandaag, waarin fans toegang hebben tot miljoenen liedjes via verschillende, legitieme diensten die de auteurs en artiesten betalen en die hun werk appreciëren”, zegt de RIAA aan het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. “Deze acties (de rechtszaak, red.) moet dienen als een onmiskenbare waarschuwing voor de operatoren van gelijkaardige sites die muziekmakers beroven en wind slaan uit de diefstal van hun muziek. Dit zal niet getolereerd worden.”

De grootste Amerikaanse rip-website, YouTube-mp3.org, ging in 2016 al offline na een rechtszaak wegens copyright-inbreuken.

Gesponsorde artikelen