Left Right
scrollTop top

Voor dit programma moet je vanavond absoluut thuis zijn: Koen Wauters overtreft zichzelf in Project K


Voor dit programma moet je vanavond absoluut thuis zijn: Koen Wauters overtreft zichzelf in Project K

Net als je denkt dat Koen Wauters als de grootste VTM-coryfee zichzelf niet meer kan heruitvinden, komt hij met een nieuw programma waar we in Vlaanderen zeker van gaan houden. ‘Project K’ is wat Koen al heel lang wil doen, en eindelijk heeft hij zijn bazen bij VTM kunnen overtuigen. En het mooie is dat het iedere week iets totaal anders wordt. In de eerste aflevering racet hij in een zonnewagen door Dubai, later zullen we hem olifanten zien redden in Afrika.

Koen glundert wanneer hij de zaal binnenloopt om zijn nieuwe programma Project K aan de pers voor te stellen. Als een trotse moeder die haar kindje aan de wereld laat zien. Logisch, want dat is Project K wel een beetje voor Koen. Iets wat er al jaren zat aan te komen, maar nu eindelijk gerealiseerd is. We grappen tegen Koen dat we hem eerder op Project K3 (Niels Destadsbader zal K3 Zoekt K3 presenteren) hadden verwacht, maar presenteren moet nu even wijken. Hij gaat het zeker blijven doen, later dit jaar nog met een kort seizoen van Grote Ster Kleine Ster, maar dit is een keuze die hij bewust heeft gemaakt.

“Dit soort programma’s wil ik graag maken. Ik heb één keer Tomtesterom als voorbeeld gegeven en op basis daarvan is Wauters vs Waes ontstaan. En daarna was het gelukkig voor iedereen, ook de bazen van VTM, duidelijk dat ze mij dit soort programma’s kunnen laten doen”, zegt Koen. “Ik ben blij dat mijn gamma verbreed is, want dit is echt supertof om te doen.”

Van Nero tot Formule 1

In Project K gaat Koen Wauters zijn jongensdromen proberen te realiseren. Echt dingen waar hij als kind aan dacht. Het mocht in geen geval een bucket list worden, dus dromen van de volwassen Koen doen niet mee. “Je kinderdromen zijn toch anders. Sommige dromen zijn gebleven, anderen zijn echt van toen. Als kijker ga je je er niet altijd mee kunnen identificeren, want het zijn tenslotte mijn dromen. Ze hebben me soms al gevraagd waarom ik die dingen ooit gedroomd hebt.” Z’n eerste droom konden we al een beetje zien aankomen: racen in een Formule 1-wagen. Daarvoor zal hij eerst een avontuur in een zonnewagen tot een goed einde moeten brengen, want anders gaat zijn droom niet in vervulling.

In één van de latere afleveringen wil Koen in de bekende wafelenbak van Nero terechtkomen. Dus stapten ze naar Marc Sleen, die op de gezegende leeftijd van 92 jaar graag wil helpen. “Maar voor niks gaat de zon op. Als ze ons meteen zouden helpen, dan hadden we tien minuten televisie. Dus stel ik hen voor om in ruil voor hun hulp iets terug te doen.” Het mag behoorlijk spectaculair en uitdagend zijn, want “het is niet de bedoeling dat ik even hun gras ga afrijden”. En zo zal Marc Sleen hem naar Afrika sturen om er het leven van een olifant te redden. Plots komen we van de wafelenbak van Nero in de prachtige Afrikaanse natuur terecht. En ook in de harde realiteit, want stropers hebben er het voortbestaan van de olifant ernstig in gevaar gebracht. Het programma neemt zo een wending die je niet altijd verwacht, en zo zal het iedere week zijn, belooft Koen.

“Dat is het leukste aan dit programma: elke aflevering is iets totaal anders. Je kan onmogelijk bedenken wat er de volgende week gaat gebeuren.” Maar het spel wordt eerlijk gespeeld: Koen weet op voorhand zelf niet wat hem voor de voeten wordt geworpen. En soms mislukt de tegenprestatie en zal hij z’n droom niet realiseren. Zo zal het voor de kijker toch ook iedere keer spannend zijn.

De Tom Waes van VTM?

Gaat er bij jou ook geen belletje rinkelen als je dit zo hoort? Hebben programma’s zoals Tomtesterom en Reizen Waes niet iets weg van Project K? Koen kan het niet helemaal ontkennen, maar gelooft dat zijn programma toch helemaal anders is. “Tom heeft veel meer prestatiedrang in zich dan ik. Voor zover ik dat ook heb, heb ik dat natuurlijk helemaal naar boven laten komen in Wauters vs Waes. In dit programma moest ik het soms aanspreken. Sommige tegenprestaties of dromen maken dat ik fysiek ook moet presteren. Maar andere keren ook niet.”

Maar olifanten redden, ook dat zouden we Tom Waes meteen zien doen, toch? “Voor een stuk is dat zo, voor een ander stuk denk ik dat ik heel verschillend ben in dit soort programma’s. Dus het is aan de kijker om uit te maken of hij er een gelijkenis in ziet of niet. Maar voorlopig heeft nog niemand tijdens het kijken aan Tom Waes moeten denken.” Misschien hadden wij dat toch een heel klein beetje, dus stelden we Koen Wauters de vraag waar Vlaanderen nog steeds mee zit: hoopt hij nog op een tweede seizoen van Wauters vs Waes?

“Neen”, zegt hij verrassend. “Het momentum was er en is toen niet gebruikt. En achteraf bekeken is dat misschien wel goed, want hoe ga je nog beter doen als je zo’n seizoen met zo’n goede respons hebt gemaakt? Niet dat er geen ideeën meer waren, maar ga je nog meer kijkers bereiken, ga je nog straffere dingen doen? Misschien moeten we blij zijn met wat het is geweest, namelijk een heel tof programma dat veel impact heeft gehad. Een vervolg hoeft voor mij niet. Eigenlijk ben ik blij dat het het pad heeft geopend om dit soort programma’s te mogen doen.”

We proberen Koen toch wat meer uit zijn kot te lokken met een uitspraak van Tom Waes. Die vertelde newsmonkey (in een interview dat later zal verschijnen) dat hij zeker niet zou weigeren als ze het hem zouden vragen – al geeft hij toe dat het voor hem ook niet meer aan de orde is. Maar Tom voegde er voor de grap aan toe dat ze zich zullen moeten haasten, want “Koen gaat veel te oud worden”. Onze tactiek werkt: “Uiteraard zegt hij dat”, lacht Koen. “Als ze het mij zouden vragen, zal ik het ook zeker doen. Maar ze gaan het ons niet meer vragen.” En zo lijkt het doek over Wauter vs Waes definitief gevallen.

Zot van olifanten

Gelukkig hebben we dus nieuwe programma’s, zoals Project K, overigens van dezelfde makers als Wauters vs Waes. En daar zullen we Koen Wauters ook weer een paar keer tot het uiterste van zijn krachten zien gaan. “Sommige afleveringen waren fysiek erg zwaar, maar niet altijd. Het is geen reeks vol pure fysieke dingen.” We zullen ook wel momenten zien die toch even spannend en best gevaarlijk zijn, maar Koen heeft geen enkele opdracht moeten weigeren.

Het is ook zo’n avontuur waarbij je nieuwe dingen leert kennen. Zo is Koen Wauters nu een hele grote liefhebber van olifanten geworden. “De idee dat er over tien tot vijftien jaar geen olifanten meer zouden zijn, is toch absurd? Maar het is de realiteit”, zegt hij. “Zuid-Afrika is een gigantisch land, dus je kan als stroper wel iets regelen. En daar komt nog bij dat ze de neushoorns per één of per twee neerschieten, maar die olifanten leven in kuddes. Dus als ze erbij geraken … als er vier grote met slagtanden rondlopen, dan hebben ze er vier neergelegd. Tenzij ze natuurlijk worden afgeremd.”

En dat is wat Koen Wauters in Afrika gedaan heeft. Hij hielp er onder andere een organisatie die tegen de stropers optreedt, vaak met wapens. “Dat is toch zonde hé, zo’n mooie beesten. Zo’n prachtige reden om mensen naar ginder te krijgen en dat toerisme te voeden, wat toch ook heel belangrijk is voor de lokale bevolking. En eigenlijk verkloten ze het zelf.”

Ook de familie doet mee

Project K is voor Koen Wauters ook een heel persoonlijk programma geworden. Zijn kinderen doen mee, zijn vrouw en zijn broer ook. “Gelukkig niet allemaal in één aflevering”, lacht hij. Let goed op het jongetje dat je in het begin van de aflevering ziet dromen. De jonge versie van Koen Wauters is immers ook echt het zoontje van Koen. “Mijn kinderen vonden het heel plezant, maar het waren natuurlijk veel opnames op één dag. Ze vonden het wel geestig: een cameraploeg, een klankman, een regisseur, en dan opdrachten. Maar we draaien het als een soort familiefilm en we leggen er een layer over die het gevoel van de jaren 70 oproept. Dus ze zijn niet supergeregisseerd. Ze doen maar en wij registreren het wel.”

Zien we zo misschien de eerste stappen van het nageslacht van Koen Wauters in de showbizz? “Ze zijn nog altijd heel jong, hé. Zita zit bij Studio 100 en doet musicalacademie, maar als er één is die niet bekend wil worden, dan is zij het wel. Ze ziet dat ook bij mij. We zijn deze zomer eens naar de kust gegaan, en dat is geen plezierreisje hé. Voor hen ook niet, want papa wordt voortdurend aangeklampt voor selfies en foto’s. Ik zei het haar toen nog: ‘Tof hé, Zita, zo bekend zijn?’ Waarop ze zei: ‘Nooit van mijn leven.’ Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Ze ziet dat ik hele toffe dingen kan doen, maar ze ziet ook de keerzijde van de medaille.”

Vanavond om 20u35 op VTM

Project K is wat ons betreft één van de grootste aanraders van het najaar. Spannende, feel good-televisie met één van de populairste tv-gezichten van Vlaanderen. In de eerste aflevering zien we of Koen zijn droom om in een Formule 1-wagen te rijden zal verwezenlijken. En er zit nog een erg leuke verrassing in die je van begin tot einde doet smullen. Eindelijk nog eens een programma dat je niet loslaat en waar je de volgende dag nog over zal praten. Toptelevisie dus!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588