Voor eens en voor altijd bewezen: van bier krijg je geen bierbuik. Het is zelfs gezond!

Voor eens en voor altijd bewezen: van bier krijg je geen bierbuik. Het is zelfs gezond!

Het is iets waar veel mannen ooit aan ten prooi vallen: een stevig buikje. Of een bierbuik, zoals dat in volksmond wel eens wordt genoemd. Drie op tien Belgen denken immers dat die dikke buik het resultaat is van overmatig biergebruik. Maar dat is niet zo. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen en dat is toch schitterend nieuws zo vlak voor de feestdagen?

Wanneer het vuurwerk en de champagnekurken straks knallen, komt weer onvermijdelijk die vervelende vraag: wat zijn je goede voornemens voor het nieuwe jaar? Een al even traditioneel antwoord is op dieet gaan. Dat doen veel mensen sowieso om de extra kilootjes van de feestdagen weg te werken. Wanneer mannen op dieet gaan, moeten ze van vrouwlief al meteen hun bier schrappen, want daar krijg je zeker een buikje van. Maar dat klopt niet, drie op vier vrouwen overschatten het aantal calorieën dat in bier zit. Bier is helemaal niet slechter voor de lijn dan andere alcoholische dranken of wijn.

Natuurlijk moet je bier zoals alles met mate drinken, want anders komen de kilo’s er natuurlijk wel bij. Maar dat er een groot misverstand bestaat is zeker. Tien procent gelooft zelfs dat er vet in bier zit. De Britse voedingsdeskundige Dr. Kathryn O’Sullivan heeft dan ook nieuws dat de bierliefhebbende Belg als muziek in de oren klinkt. Uit haar onderzoek blijkt niet alleen dat bier niet meer calorieën bevat dan andere alcoholische dranken, het bevat zelfs het minste aantal calorieën van allemaal. Wie regelmatig beweegt en zo voldoende calorieën afbreekt, mag gerust eens van een lekker pintje bier genieten.

EPA

In bier zitten niet meer calorieën dan in andere alcoholische dranken. Integendeel, het bevat zelfs het minste aantal calorieën van allemaal.

Fabel van de bierbuik

Maar waar komt die bierbuik dan vandaan? Eigenlijk zouden we een andere term voor dit begrip moeten zoeken, want bier heeft er niet noodzakelijk iets mee te maken. Een teveel aan calorieën gaat sowieso tot een gewichtstoename leiden en wie er aanleg voor heeft gaat meer vet opstapelen dan iemand anders. En dat vet zit voornamelijk ter hoogte van de heupen of de buik. Gematigde bierdrinkers hebben volgens O’Sullivan een normaal tot zelfs een lager BMI.

Maar je mag natuurlijk niet overdrijven, want uit eerdere studies is al gebleken dat alcoholgebruik wel kan aanzetten tot eten. Alcohol maakt je veel losser, waardoor je minder op je hoede bent en sneller aan een hongergevoel gaat toegeven. Alcohol stimuleert ook die delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor die honger.

istockphoto

Drink regelMATIG

Bier is niet alleen minder calorierijk dan je zou denken, het is ook best gezond. Veel gezonder dan bijvoorbeeld frisdranken zoals cola. Bier is immers een natuurlijk product: het bevat allemaal ingrediënten uit de natuur, zoals water, mout, hop en gist. Het wordt zelfs als gezond beschouwd om dagelijks bier te drinken. Voor mannen gaat het dan om maximaal twee glazen, voor vrouwen om één glas per dag. Op voorwaarde dat je tussendoor natuurlijk niet voortdurend suikerrijke drankjes drinkt.

Gecontroleerd bierverbruik kan zelfs positief zijn voor hart en bloedvaten. Tenzij je om andere gezondheidsredenen (bij een zwangerschap bijvoorbeeld) beter niet drinkt natuurlijk. Het woordje ‘regelmatig’ is dus van toepassing op bier: drink regelmatig, maar leg de nadruk op matig. Laat het smaken!

Getty Images

Gesponsorde artikelen