Voor eerst in 50 jaar zeldzame vikinggraven gevonden in Zweden: hoop op nieuwe inzichten

Nabij de Zweedse stad Uppsala zijn twee vikinggraven gevonden van minstens duizend jaar oud. Eén graf is nog volledig intact. Omdat het een halve eeuw geleden is dat er nog eens zo’n vikinggraf gevonden is, hopen archeologen hun moderne onderzoeksmethoden erop toe te passen en tot nieuwe inzichten te komen.

Tijdens routine-opgravingen nabij Uppsala in Zweden zijn twee bootgraven aangetroffen die minstens duizend jaar oud zijn. Dat meldt onder andere de nieuwswebsite Forbes. Eén van de graven is nog volledig intact, het andere werd eeuwen geleden beschadigd tijdens verbouwingen. In het intacte bootgraf werden naast resten van een man, ook overblijfselen van een hond en een paard aangetroffen.

De bootgraven werden gevonden onder een middeleeuwse kelder en waterput. Die zouden in de zestiende eeuw gebouwd zijn. De middeleeuwers werden begraven in een boot met een zwaard, speer, schild en kam. Dit soort graven zijn zeldzaam, want in die tijd werden de meeste Zweedse inwoners gecremeerd na hun dood.

https://www.youtube.com/watch?v=HnFh6ohFBbQ

Vijftig jaar geleden

De graven stammen uit de Vikingtijd tussen 800 en 1000, misschien zijn ze zelfs nog ouder. In het verleden werden zo’n tien graven teruggevonden in Zweden. De laatste keer is zo’n halve eeuw geleden. “Omdat bootgraven zo zeldzaam zijn, is dit de perfecte kans om dit begrafenisritueel met nieuwe methoden te onderzoeken”, klinkt het bij de onderzoekers. “Dat kan nieuwe resultaten, theorieën en antwoorden opleveren.”

In andere Scandinavische landen worden een stuk vaker vondsten gedaan uit het vikingtijdperk. Vorig jaar stootten Noorse archeologen nog op overblijfselen van een middeleeuws langhuis en op zijn minst één schip. Een aantal maanden later werd er in Noorwegen een nieuw vikingschip gevonden.

YouTube
Meer
Lees meer...