Left Right
scrollTop top

Voor het eerst doodstraf voor Belgische Syriëstrijder in Irak: België vraagt intrekking


Voor het eerst doodstraf voor Belgische Syriëstrijder in Irak: België vraagt intrekking

Tarik Jadaoun krijgt als eerste Belgische Syriëstrijder de doodstraf voor terrorisme. Zo luidt het vonnis van de Iraakse rechtbank. Jadaoun heeft wel nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. Ons land vraagt uit routine dat de doodstraf ingetrokken wordt.

De 29-jarige Tarik Jadaoun trok in 2014 naar Syrië om zich bij terreurgroep Islamitische Staat aan te sluiten onder de jihadnaam Abou Hamza al-Belgiki. Hij is te zien in het filmpje, waarin IS de aanslagen van 22 maart in Brussel opeist, en hij beweert dat hij kindsoldaten heeft getraind. Toen de Iraakse stad Mosul vorig jaar veroverd werd op IS, werd Jadaoun gearresteerd en sindsdien zit hij in een Iraakse gevangenis.

Enkele dagen geleden moest Jadaoun zich bij de Iraakse rechter verantwoorden wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en illegale betreding van het land. Jadaoun probeerde zijn terreurdaden onder de mat te schuiven in de rechtszaal: “Ik heb wel gevochten tegen de Koerdische PKK, maar ik was geen echte strijder. Ik werkte voor IS in het ziekenhuis al-Joumhouriya in Mosul en later stond ik aan het hoofd van een mobiel ziekenhuis in Makhoul. Ik verzorgde er burgers en strijders. Het spijt me, ik was op een dwaalspoor beland en wil beroep doen op jullie goedheid.”

De rechter gaf geen gehoor aan Jadaoun en veroordeelde hem tot de doodstraf door ophanging. Dat meldt de VRT. De volledige zitting van vandaag duurde zo’n tien minuten. Jadaoun heeft wel nog de optie om in beroep te gaan.

emmejihad

België vraagt intrekking doodstraf

Er bestaan geen uitleveringsverdragen tussen België en Irak of Syrië. Het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) meldt dat onze ambassade zal vragen om de doodstraf niet uit te voeren. Dat is de standaardprocedure als een Belg de doodstraf krijgt in het buitenland. Jadaoun krijgt geen consulaire bijstand, die normaal aan Belgen in nood in het buitenland aangeboden wordt, omdat hij naar een oorlogsgebied getrokken is om te gaan vechten.

Ook bij de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die principieel tegen de doodstraf is, hebben ze gereageerd: “We vinden dat de vreselijke misdaden van IS bestraft moeten worden. Maar als mensenrechtenorganisatie menen we dat de doodstraf geen gerechtigheid brengt. Dat geldt in alle gevallen, en dus ook in het geval van Tarik Jadaoun.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539