Voor het eerst iemand gestorven door ziekte die teek overbracht op kat

Voor het eerst iemand gestorven door ziekte die teek overbracht op kat

In Japan is voor het eerst een vrouw gestorven door een virus dat overgebracht wordt door teken op dieren. De vrouw werd gebeten door een besmette kat. De problemen met teken worden elk jaar groter. Zo doken vorig jaar in onze contreien voor het eerst nog twee andere potentieel dodelijke virussen op die worden overgebracht door teken. En ook het aantal gevallen van de ziekte van Lyme door teken is stijgend.

e ziekte waar de vrouw in Japan van stierf in is het thrombocytopenia-syndroom, beter bekent als SFTS. Dat is een relatief nieuw virus, dat via het binnenland van China zich aan het verspreiden is over heel Azië. Het wordt “gedragen” door teken.

SFTS leidt bij mensen tot koorts en uiteindelijk orgaanfalen. De ziekte is in 12% van de gevallen fataal bij mensen. Tot nu geraakten mensen alleen besmet op twee manieren: door een beet van een teek en door in contact te komen met bloed of speeksel van een besmet persoon.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een besmet dier de ziekte overbrengt. Dus niet door een tekenbeet, maar door contact met kat met tekenbeet.

Het ministerie van Volksgezondheid in Japan deelde mee dat de vrouw de ziekte opliep toen zij een verzwakte zwerfkat hielp. Tien dagen later stierf ze aan zware koorts. De vrouw was een vijftiger.

Krim-Congovirus

Teken zijn vooral bekend doordat ze de ziekte van Lyme overbrengen. Maar ze blijken steeds vaker ook andere gevaarlijke ziektes te kunnen dragen. Vorige zomer stierf in Spanje voor het eerst iemand in Europa na Krim-Congovirus te hebben opgelopen door een tekenbeet.

Ook een verpleegkundige die de man op de intensive care behandelde, raakte besmet.

Het was voor het eerst dat het virus in West-Europa opdook na een tekenbeet. In 2012 overleed een man in Schotland aan het virus. Maar hij liep het virus niet in eigen land op.

Wie besmet wordt met het virus vertoont eerst gewone griepverschijnselen. Later volgen inwendige bloedingen.

Het Krim-Congovirus dankt zijn naam aan de plaatsen waar deze ziekte voor het eerst werd ontdekt. In 1944 werden Sovjetsoldaten op de Krim getroffen door deze ziekte. Later waren er besmettingen in Congo.

Teken-encefalitisvirus

Vorig jaar wel in onze contreien ook voor het eerst iemand ziek van een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. Dat virus kwam tot nu toe niet voor hier. Het virus kwam al wel veel voor in landen in Noord, Midden- en Oost-Europa.

Wie gebeten wordt door een teek die het TBE-virus bij zich draagt, voelt zich meestal een tot drie weken na de beet grieperig. Daarna is er een week zonder klachten. Bij een minderheid van de mensen verergeren de symptomen. Zij kunnen een hersen- of hersenvliesontsteking krijgen.

Er is nog geen behandeling voor een hersen(vlies)ontsteking na een tekenbeet, maar meestal herstelt de patiënt volledig.

Het aantal teken in ons land neemt al jaren toe, onder meer omdat teken goed gedijen bij warmte. Daardoor zijn er ook steeds meer mensen die de ziekte van Lyme oplopen. De ziekte van Lyme is na een tekenbeet nog te voorkomen door de teek zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de teek de bacterie niet afgeeft, maar bij het TBE-virus heeft dat geen zin.

Via zijn speeksel geeft de teek al bij de beet het virus af. Inenten tegen het virus is wel mogelijk, in Oostenrijk gebeurt dat al.

Gesponsorde artikelen