Voor het eerst in 104 jaar zagen we vannacht een ‘superwormmaan’: natte droom voor sterrenkundigen

Voor het eerst in 104 jaar zagen we vannacht een ‘superwormmaan’: natte droom voor sterrenkundigen

Wie afgelopen nacht naar boven keek, heeft een fenomeen gezien dat niet meer gebeurd is sinds 1905 en pas in het jaar 2144 opnieuw zal plaatsvinden. De ‘supermaan’, een ongewoon grote volle maan, viel samen met de equinox, het tijdstip waarop dag en nacht precies even lang duren. Het ultrazeldzaam fenomeen wordt ook de ‘superwormmaan’ genoemd. Een start van de lente om U tegen te zeggen!

Dit jaar heeft zich al drie keer een volle maan voorgedaan. Afgelopen nacht zagen we zelfs een supermaan. Dat is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk doordat de afstand met de aarde kleiner is. Dit was dan ook de laatste supermaan van 2019. Zowat overal waar het niet bewolkt was, werd afgelopen nacht een ongewoon grote, felle maan gespot.

Dat er zich een volle maan voordoet tijdens de equinox is op zich al zeldzaam. Maar dat het om een supermaan gaat, komt bijna nooit voor. De maan was afgelopen nacht amper 360.772 kilometer verwijderd van de aarde. Dat is ongeveer 20.000 kilometer minder dan gewoonlijk.

Wormen in de grond

De term ‘superwormmaan’ is ontstaan in pre-industriële tijden. Het slaat op de wormen die rond de tijd van de volle maan in maart krioelen in de grond.

De volle maan in februari was een zogenaamde sneeuwmaan. Ook dat was een supermaan, net als die in januari. De wolfmaan van de eerste maand van het jaar heeft trouwens een maansverduistering veroorzaakt.

Rode schijn

Op heel wat plekken in de wereld was de ‘superwormmaan’ afgelopen nacht maar al te duidelijk te zien. Vooral in Noord-Amerika scheen de de maan erg fel. De maan had soms een mysterieuze, roze of rode schijn. Dat komt doordat er zich op heel wat plaatsen een maansverduistering voordeed. Een beperkte hoeveelheid zonlicht bereikt dan door de aardatmosfeer de maan. Omdat dit licht terugkaatst naar onze planeet is de maan tijdens een volledige verduistering toch zichtbaar vanaf de aarde. Door Rayleighverstrooiing in de aardatmosfeer, waardoor de lucht ook zijn blauwe kleur heeft, krijgt dit licht een rode kleur.

De volgende ‘superwormmaan’ zal zich pas in 2144 voordoen. Je zal er dus geen meer met het blote oog kunnen zien, maar je kan wel genieten van deze prachtige foto’s.

Zo zag de ‘superwormmaan’ eruit nabij de Duitse stad Frankfurt am Main:

De ‘superwormmaan’ in het VK:

De ‘superwormmaan’ in Noord-Amerika: