Voor wie al eens een torrentje kijkt: Kick Ass Torrents en Solarmovie offline, maar …

Voor wie al eens een torrentje kijkt: Kick Ass Torrents en Solarmovie offline, maar …

Kick Ass Torrents aka KAT, ’s wereld grootste site om illegale torrents van onder meer films en tv-series te downloaden, is offline. Ook Solarmovie, een andere erg populaire portaal om illegaal te downloaden, heeft er de brui aan gegeven. Het FBI liet in Polen de 30-jarige oprichter van KAT, de Oekraïner Artem Vaulin, aanhouden. Er is al wel een mirrorsite van KAT up and running, amper 24 uur nadat zogezegd grote klap aan piraten werd uitgedeeld.

In de VS is Vaulin ondertussen aangeklaagd wegens massale copyrightschending en witwassen. Via Kickass Torrents kunnen (of beter: konden) gebruikers films, muziek en computerspellen downloaden. De site biedt zelf geen bestanden aan, maar verwijst downloaders naar waar ze die kunnen vinden.

KAT is een van de 100 meest populaire websites op het internet. De site is in de lucht sinds 2008. Opvallend is dat hij niet offline is “gehaald”: het lijkt om een vrijwillige sluiting te gaan. Ook Solarmovie, een andere erg populaire portaal om illegaal torrents te downloaden, is nu offline gegaan.

Homeland Security

Vaulin werd in de VS aangeklaagd, meer bepaald in Chicago omdat een van de servers van daaruit operationeel wordt gehouden. Volgens het Amerikaanse gerecht zou de site 1 miljard aan intellectuele eigendommen aanbieden. Straf is dat de operatie om KAT te ontmantelen onder de vlag van Homeland Security is gebeurd – dat in principe alleen bedreigingen voor de nationale veiligheid van de VS zou mogen behandelen.

De implicatie? Dat wie illegale downloads aanbiedt of faciliteert of zelfs gebruikt nu beschouwd wordt als een gevaar voor de veiligheid van het land.

Facebook en Apple hielpen gretig

Nog opvallend: Vaulin kon gepakt worden omdat Facebook en Apple het FBI gegevens verstrekten. Facebook ging zelfs zo ver om het FBI de IP-adress logs van de KAT fanpage te bezorgen. Apple gaf transacties en de daaraan gekoppelde IP-adressen van iTunes-transacties aan het FBI. En Coinbase, de Bitcoinbank, gaf zonder protesteren gegevens aan de feds die Vaulin uiteindelijk fataal werden.

Homeland Security probeerde nog op een andere, dubieuze manier aan informatie te komen: het vermomde zich als een adverteerder. Onlangs advertenties voor een website gezien met info om te gaan studeren in de VS? Dat was fake, een “front” opgezet door de speurders.

Gegevens van gebruikers

Voor wie KAT wel eens gebruikte, is er er potentieel slecht nieuws trouwens. De Amerikanen slaagden erin de Canadezen te overtuigen om de servers die de Canadese webhost van KAT gebruikte, in beslag te nemen. En de gegevens die op die servers stonden over te dragen.

In de aanklacht staat dat daarop “files with user information, SSH access logs, and other information” staat. Daarbij cruciale informatie over “heavy uploaders”.

De Verenigde Staten vragen nu om de uitlevering van Vaulin. Maar of dat snel kan gebeuren is de vraag. Kim Dotcom, de Duitser achter de site MegaUpload, werd in januari 2012 aangehouden in Nieuw-Zeeland. Pas eind vorig jaar besloot de rechtbank hem uit te leveren aan de VS. Maar Dotcom gaat in beroep waardoor de zaak gewoon blijft aanslepen.

Mirror al online

Het lot van KAT zelf is minder duidelijk. In tegenstelling tot wat er met de Pirate Bay gebeurde (de raid in 2014), dat weer heel snel opdook en nog steeds draait, lijkt het erop dat KAT wellicht offline zal blijven. IsoHunt, dat destijds ook snel de mirror van The Pirate Bay weer online hielp, heeft ondertussen al wel een mirror van KAT online gezet. Die ziet eruit en werkt als KAT, plus biedt ondertussen ook al een groot deel van het aanbod op KAT. De site is bovendien erg makkelijk via Google te vinden. Amper 24 uur na de arrestatie van Vaulin.

Straf is dat de operatie om KAT te ontmantelen onder de vlag van Homeland Security is gebeurd. De implicatie? Dat wie illegale downloads aanbiedt of faciliteert of zelfs gebruikt nu beschouwd wordt als een gevaar voor de veiligheid van het land.

Gesponsorde artikelen