Voor wie het wilde weten: ja, De Wever won zijn spelletje wiezen in de Kamer

Voor wie het wilde weten: ja, De Wever won zijn spelletje wiezen in de Kamer

Moment van consternatie in de Kamer: Bart De Wever (N-VA) die zijn dek kaarten bovenhaalt en doodleuk een potje wiezen speelt. Was het een weldoordacht politiek statement, of was het gewoon tijd doden? Dat laatste, zegt men bij N-VA. “Onze voorzitter doet dat wel vaker hoor, telkens als hij tijd moet doden.”

Een grappig moment voor sommigen, anderen zagen er alweer “spuwen op de Belgische instituties” in: Bart De Wever die aan het kaarten is in het halfrond van de Kamer. Omdat de beelden op Villa Politica kwamen, ging het meteen heel Vlaanderen rond: de voorzitter van de grootste partij van het land, die aan het wiezen was.

Was het dan een statement, een publiciteitsstunt? Zeker omdat het een tricolore spel was, met op de rug van de kaarten de Belgische vlag, en op de prentjes alle politieke zwaargewichten van het land. Neen hoor, zegt de partijwoordvoerder. De Wever heeft dat spelletje al langer in zijn bezit. “Hij kreeg het ooit opgestuurd van een fan”, zegt Joachim Pohlmann, de woordvoerder. 

“De Wever vindt altijd wel drie mensen”

Sinds 2010 heeft de N-VA-voorzitter het bewuste kaartspel al. En af en toe haalt hij het boven. Want politiek, dat is ook soms gewoon wachten op anderen. Zeker tijdens onderhandelingen. Dan stuur je een tekst uit, en dan is het zien of de tegenpartij amendeert, of hoe ze reageren. En dan komt het kaartspel dus boven, om te ontspannen en de tijd te doden. “Ja, hij vindt altijd wel drie mensen die willen meedoen.”

Gisteren in de Kamer had de N-VA-voorzitter het gevoel dat de race compleet gelopen was, dat zijn kandidaat Siegfried Bracke verloren had. En dus was heel die schorsing puur tijdverlies: vandaar het spelletje kaarten dat boven kwam. En overigens: De Wever won. 

Gesponsorde artikelen