Voor wie moeten we nu supporteren op het Eurovisiesongfestival?

Voor wie moeten we nu supporteren op het Eurovisiesongfestival?

Na de halve finale ligt België – onterecht – uit het Eurovisiesongfestival. Maar omdat supporteren voor je favoriete land minstens de helft van het plezier is, hebben wij een paar suggesties van landen die je nog steeds kan steunen. Beslis dus snel met welk vlagje jij zaterdag gaat zwaaien. 

1. De gedoodverfde favoriet

De Israëlische Netta werd als eerste getipt als winnares van het Eurovisiesongfestival. Haar nummer Toy is actueel en niet alleen omdat het een uptempo dansnummer is. Het nummer past namelijk perfect in het #metoo-tijdperk en gaat over empowerment en je als vrouw niet laten doen.

De act is helemaal over the top en trekt daarvoor het volledige Eurovisieregister open. Zo zijn er dansers met een ietwat bizar dansje, haalt Netta haar beste kippengeluiden boven en wordt het vuurwerk wellustig in het rond geschoten. Het is duidelijk, Israël is een act die het van het is voor de echte Eurovisiefan.

2. De diva

Ben jij fan van Eurovisie op z’n best? Zijn glitterbodysuits helemaal je ding? En vind je het niet erg om nog wekenlang met een oorwurm opgezadeld te zitten? Dan is Cyprus het land waarvoor jij moet supporteren.

Eleni Foureira is een van de favorieten voor de eindoverwinning en ze brengt haar aanstekelijke nummer Fuego op meesterlijke wijze. Dit nummer is sinds Eleni voor de eerste keer op het podium stond in Lissabon gebombardeerd naar de eerste plaats bij de bookmakers, dus als je supportert voor Cyprus is de kans groot dat je kan vieren zaterdagavond!

3. De hippe schoolboy

De modernste act van het jaar komt van Tsjechië, een land dat het normaal niet al te best doet op het Eurovisiesongfestival. Dit jaar doen ze echter duidelijk mee om te winnen.

De piepjonge Mikolas Josef zet z’n jeugdigheid extra in de verf door z’n schooluniform, inclusief boekentas, mee te nemen op het podium. Lie To Me is een modern nummer met heel wat zomerhit-potentieel. Winnen zit er voor de Tsjech waarschijnlijk niet in, omdat het daarvoor net iets te jong is. Maar dit nummer zullen we de komende maanden zeker nog veel horen.

4. De operazangeres

Wie vindt dat het op Eurovisie toch vooral draait om de vocale capaciteiten is bij Estland aan het juiste adres. Het land stuurt de geschoolde operazangeres Elina Nechayeva naar Lissabon in een opvallende en peperdure jurk.

De vocale capaciteit heeft ze dus, maar ook de wow-factor is aanwezig. Niet op een bombastische manier met vuurwerk, excentrieke dansers of stroboscopen, maar het nummer valt op omdat het zo schril staat tegen wat Eurovisie het afgelopen decennium leek te zijn. Tot vorig jaar, wanneer de Portugees Salvador Sobral met zijn ingetogen nummer Amar pelos dois het Songfestival kon winnen. Dus de opera van Estland zou weleens zijn opvolger kunnen worden.

5. De comeback kid

We hoeven hem eigenlijk niet meer aan jullie voor te stellen. Alexander Rybak nam in 2009 al een keertje deel aan het Eurovisiesongfestival en won toen met een dijk voorsprong. De Noor zong toen met zijn viool het nummer Fairytale en wil ons dit jaar leren hoe je zelf zo’n winnend Eurovisienummer schrijft met het lied That’s How You Write A Song.

Je moet er eventjes op wachten, maar hij heeft z’n viool wel degelijk bij. Zijn nummer is minder overtuigend dan zijn winnende nummer uit 2009, maar dankzij z’n immer stralende glimlach en z’n viool zien wij Alexander Rybak als een serieuze kanshebber op de eindwinst.

6. De gladde Zweed

Je hebt zo van die gladde mannen in de wereld en dan heb je buiten categorie de gemiddelde inzending van Zweden. En ook dit jaar stellen de Scandinaviërs niet teleur. Benjamin Ingrosso klinkt een beetje als Justin Bieber overgoten met een sausje van die andere Justin, Timberlake.

Het geheel is een tot in de puntjes uitgewerkte act, die toont hoe veel je kan doen met een paar strepen licht. Want nee, je kijkt niet naar z’n videoclip, dit is wat er live gebeurd op het podium in Lissabon. De Zweed zal het waarschijnlijk ook niet tot winnaar schoppen dit jaar, maar een plaats in de top 5 ligt voor hem zeker binnen de mogelijkheden.

7. De eeuwige nummer twee

Fans van een triestig verhaal met een happy end zijn misschien te vinden voor Saara Aalto van Finland. Er rust namelijk een vloek op Saara, de vloek van de eeuwige tweede. De Finse nam in 2011 deel aan de voorrondes van het Eurovisiesongfestival en werd daar voor de eerste keer tweede. Een jaar later nam ze deel aan The Voice of Finland, waar ze alweer strandde op de tweede plaats. In 2016 waagde ze opnieuw haar kans voor het Eurovisiesongfestival om daar – je kan het al raden – opnieuw tweede te worden.

Toen besloot Saara Aalto om haar kans te gaan wagen in het buitenland. Ze nam deel aan The X Factor UK en ze werd … tweede. Maar de aanhouder wint en dit jaar werd Saara door Finland aangewezen om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ze heeft dus niet echt gewonnen, maar de overwinning heeft ze voor de eerste keer beet. En hoe mooi zou het zijn als de Finse in de finale voor de eerste keer nummer één kan worden?

8. De zangeres die al twee keer deelnam voor België

SuRie is geen onbekende voor de verstokte Eurovisiefan. De Britse nam al twee keer deel voor ons land. Het feit dat je haar waarschijnlijk niet kent, is niet zo vreemd. SuRie was voor België namelijk backing vocal. Bij Blanche vorig jaar was ze verwezen tot de coulissen, bij Loïc Nottet in 2015 danste ze mee op het podium.

Maar nu treedt SuRie dus zelf in de spotlights en dat doet ze met een heel typisch Eurovisienummer dat ze keer op keer perfect uitvoert. Winnen gaat ze er wellicht niet mee doen, daarvoor valt Storm niet genoeg op, maar er zal dus met zekerheid iemand met een Belgisch verleden te zien zijn op de finale.

9. De zangeres van Badaboum van Hooverphonic

Je kent ze waarschijnlijk niet, maar je hebt ze zeker al gehoord. De zangeres van het Franse Madame Monsieur verzorgde namelijk de zanglijnen in Badaboum van Hooverphonic.

Emilie Satt heeft zo dus ook meteen een directe link met onze Sennek, aangezien ze voor Badaboum samenwerkte met Alex Callier, die ook meeschreef aan het nummer A Matter of Time. Mercy is een modern nummer met een diepere boodschap, want het gaat over een meisje genaamd Mercy dat geboren is op zee terwijl haar ouders vluchtten vanuit Nigeria.

10. De WTF-act

Moldavië is een land dat op het Eurovisiesongfestival steevast voor een feestje zorgt en dat doen ze ook dit jaar. Nadat ze vorig jaar een ferme hit te pakken hadden met Hey Mamma, pakken ze dit jaar uit met het al even vrolijke My Lucky Day.

Hun act is zonder twijfel de opvallendste dit jaar. De Moldaviërs hebben namelijk dubbelgangers ingehuurd voor hun drie zangers die tijdens de act plots hun opwachting maken. En die merkwaardige act legde geen windeieren voor DoReDos. Ze stegen na hun eerste repetitie in Lissabon meteen tien plaatsen en staan nu op een mooie achtste plaats bij de bookmakers.

11. Het Game Of Thrones-personage

Nee, Tormund van Game of Thrones heeft niet plots de carrièreswitch van de eeuw gemaakt. Dit is Rasmussen, zijn Deense dubbelganger.

De Deen brengt een rasecht vikingnummer en dat doet hij samen met zijn langharige vikingbroeders. Of Higher Ground gaat over The Wall is niet geweten, maar wie Game of Thrones mist, kan zich dus optrekken aan de Deense inzending voor het Eurovisiesongfestival.

12. De vampier

Oekraïne dingt mee naar de overwinning met een wel heel bijzondere act. De zanger is MELOVIN, een jongeman die voor de gelegenheid een kleurlens in een van z’n ogen heeft gestoken. Maar da’s nog niet eens het meest merkwaardige aan z’n act.

MELOVIN begint zijn nummer namelijk vanuit een piano, die eveneens dienst doet als doodskist. Hij komt recht uit die kist en gaat dan verder met z’n nummer. En zoals dat dan gaat op het Eurovisiesongfestival vliegt de piano ook nog eens in brand. Fans van compleet geflipte acts zijn bij Oekraïne dus aan het juiste adres.

13. De Hollanders

Wat is het Eurovisiesongfestival zonder buurlandenpolitiek? Nu onze Sennek verstek moest geven, kunnen we ons dus helemaal achter de Nederlander Waylon scharen. Waylon is net als Alexander Rybak geen vreemde voor het Songfestival. In 2014 werd hij namelijk tweede, net na Conchita Wurst. Toen deed Waylon het nog samen met Ilse DeLange als The Common Linnets, maar nu staat de Nederlander alleen op het podium.

Alleen is echter een groot woord, want Waylon heeft voor z’n act wel dansers bij en die komen uit ons land. Een stem voor Waylon is dus eigenlijk ook een stem voor vier Belgen. Als dat geen goede deal is, weten wij het ook niet meer.

Keuze genoeg dus om te supporteren op het Eurovisiesongfestival! Wie is jouw favoriet?

Gesponsorde artikelen