Vooraf ingevulde belastingbrief? Je controleert ‘m best want het liep al duizenden keren mis

Vooraf ingevulde belastingbrief? Je controleert ‘m best want het liep al duizenden keren mis

Is jouw online belastingsbrief al ingevuld door de overheid? Dan moet je ‘m toch eens extra controleren, want er kunnen serieuze fouten instaan. Vorig jaar werden er 130.000 fouten teruggevonden in vooraf ingevulde belastingbrieven, maar de overheid is niet verantwoordelijk voor die fouten. 

Heb jij een vereenvoudigde belastingaangifte? Je bent niet alleen, elk jaar krijgen 2.200.000 Belgen een vooraf ingevulde belastingbrief in de digitale brievenbus. Superhandig en betrouwbaar, dus check je die informatie niet echt grondig, redeneren de meeste ontvangers. Da’s logisch, want de info die je moet invullen, krijg je meestal ook van de overheidsdiensten.

Wat met een fout in je belastingaangifte?

Maar dat klopt dus helemaal niet: volgens Michel Maus, professor fiscaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel, bevatten maar liefst 130.000 aangiftes die op voorhand waren ingevuld, fouten. Dat lijkt een absurd hoog getal, maar het is eigenlijk maar zes procent van alle vereenvoudigde aangiftes. Toch is het getal een aanmoediging om zelf ook eens extra je aangifte te controleren. Kwestie dat je je teruggekregen geld niet al mentaal spendeert.

iStock

Want, zo zegt Maus aan Radio 2, de vereenvoudigde aangifte is nog altijd de verantwoordelijkheid van de persoon die ze invult. Met andere woorden: als de overheid per ongeluk een nulletje te veel of te weinig invult, en jij hebt dat niet gezien, dan is het jouw schuld. Ook Maus is het daar eigenlijk niet mee eens, maar momenteel is dat wel de realiteit. Toch is eens extra controleren wel aan te raden, volgens de professor.

Deftig controleren

“Ik vergelijk het altijd met een gps, als we te veel vertrouwen op de gps, dan kunnen we ook geen kaart meer lezen. Als we te veel een rekenmachine gebruiken, kunnen we ook niet meer hoofdrekenen”, zegt hij daarover. “En als we gewoon blind gaan vertrouwen op de vooraf ingevulde aangiftes van de FOD Financiën, zijn we ook niet meer in staat om die deftig te controleren.”

Daar zit wel een lastig puntje, volgens Maus. Want veel mensen gebruiken de vereenvoudigde aangifte omdat de belastingbrief nu eenmaal heel ingewikkeld in elkaar zit. Maar dat is net de slechts denkbare reden volgens Maus om het niet te controleren, al legt hij de schuld voor die redenering bij de overheid zelf. “De eindverantwoordelijkheid volledig bij de burger leggen, lijkt me een stap te ver. Zeker als blijkt dat die niet meer in staat is om die complexe oefening van de belastingaangifte zelf te kunnen voltooien. Waar is men dan mee bezig”, klinkt het verontwaardigd.

Toch zelf invullen? Lees hier wat tips voor het invullen van je belastingbrief.

Gesponsorde artikelen