Left Right
scrollTop top

“Vooral een crimineel probleem met Marokkanen”


“Vooral een crimineel probleem met Marokkanen”

Het zijn vooral “vluchtelingen” uit Marokko die de “criminele scène” doet groeien de jongste tijd zeggen Duitse speurders. De meeste verdachten die in Duitsland gezocht worden voor de gebeurtenissen in de nacht van oud op nieuw in Keulen komen uit Noord-Afrika, en dan vooral Marokko. En uit een intern politierapport dat nu gelekt is blijkt dat vooral Marokkanen en andere Noord-Afrikanen zijn die verantwoordelijk zijn voor een toename van de misdaad.

Düsseldorf, op enkele tientallen kilometers van Keulen, worstelt al langer met een groep criminelen uit Noord-Afrika, blijkt uit een intern politierapport dat nu naar buiten is gekomen. Het gaat ook daar vooral om Marokkanen.

Uit het rapport dat de codenaam Casablanca kreeg, blijkt dat in Düsseldorf 2.244 verdachten uit Noord-Afrika lid van een dievenbende zijn. 1.256 van hen komen uit Marokko. Elke 3,5 uur wordt er door een Noord-Afrikaanse dader een delict gepleegd in Düsseldorf staat in het rapport.

Ook in Keulen zijn er problemen met Noord-Afrikaanse migranten. Van de 838 mensen uit Marokko, Tunesië en Algerije is 40 procent verdachte of verdachte geweest van criminaliteit. Van de 1.111 Syrische vluchtelingen die in de stad verblijven is dat slechts 0,5 procent.

“Uitzetten praktisch onmogelijk”

“Het uitzetten van de criminelen is praktisch onmogelijk”, zegt een speurder die bij “Casablanca” betrokken was aan de Rheinische Post. “De criminele scène groeit en groeit. Dat is zeer frusterend voor collega’s.” Het gaat om jongeren van 17, 18 en 19 jaar die geen inkomen en geen papieren hebben. De verdachten komen meestal uit Marokko en plegen in meer of mindere mate in groepsverband misdaden. Velen staan op verschillende plaatsen in Duitsland als asielzoeker geregistreerd.

“Ze weten dat het lang duurt voordat hun asielaanvraag wordt afgewezen. En in de tussentijd veroorzaken ze overlast”, luidt het.

Steeds meer Marokkanen komen naar Duitsland. Sinds december staat deze groep in de top vijf van vluchtelingen die naar Duitsland komen. “Een groot deel was vaak al in andere landen, vaak illegaal. Ze komen nu hierheen en proberen in het licht van de huidige vluchtelingendiscussie een legale status te krijgen”, zegt Samy Charchira, een pedagoog die lid is van de Duitse Moslimraad.

Klein-Marokko

In de wijk Oberbilk, ook wel Klein-Marokko genoemd, zijn ze het kotsbeu. “Met de meeste Noord-Afrikanen die hier al lang wonen zijn nooit problemen”, zegt een inwoner. “Maar sinds driekwart jaar is er een toestroom van jonge Noord-Afrikanen die geen respect hebben, die de taal niet willen leren en niet willen integreren.” In deze reportage vertellen migranten die al langer in Duitsland wonen dat ze de nieuwkomers niet lusten.

De Marokkaanse nieuwssite Hibapress bracht deze week nog een een artikel over hoe vanuit arme wijken in Casablanca de jongste weken honderden jonge Marokkanen vertrokken zijn om via de Balkanroute naar Europa te reizen. Ze doen zich voor als Syriërs, omdat Marokkanen geen kans hebben om asiel te krijgen. Op het internet circuleren filmpjes van Marokkaanse jongeren die het Syrische volkslied aan het oefenen zijn en die andere tips geven van “hoe je voor te doen als Syrische vluchteling”.

Sinds de zomer is het aantal Marokkanen dat aanklopt in Europa meer dan verdubbeld. In december waren er meer Marokkaanse en Algerijnse vluchtelingen dan in het hele jaar 2014.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…