Left Right
scrollTop top

Voorlopig is het nog allemaal met de smile: Kim Jong-un en Donald Trump hebben “geweldig” gesprek


Voorlopig is het nog allemaal met de smile: Kim Jong-un en Donald Trump hebben “geweldig” gesprek

Het overleg tussen Kim Jong-un en Donald Trump in Singapore is omstreeks 3.55 uur onze tijd begonnen. De leiders hadden daarvoor een privégesprek van ongeveer drie kwartier.Na dat eerste gesprek zei Trump dat “problemen worden opgelost door samen te werken”. Hij voorspelde dat hij “samen met Kim een groot probleem gaat oplossen”.

Iets na 3 uur vannacht (onze tijd) kwamen Trump en Kim Jong-un aan bij het luxueuze Capella-hotel op het eiland Sentosa. Kim kwam als eerste aan op Sentosa, het Singaporese eiland waar de gesprekken worden gehouden. Dat deed hij naar verluidt uit respect, in de Koreaanse cultuur dient de jongere altijd als eerste aan te komen.

De twee leiders gaven elkaar voor het oog van de wereldpers een hand, wisselden een paar woorden en waren vervolgens zo’n veertig minuten samen in een privévertrek.

Trump zei bij binnenkomst dat hij ervan overtuigd is dat de top een groot succes wordt. “We zullen geweldige gesprekken hebben en een fantastische band krijgen, daar heb ik geen twijfel over.”


Obstakels

Kim Jong-un liet vervolgens via een tolk weten dat het niet gemakkelijk was hier te zijn en dat er obstakels moesten worden overwonnen. Welke dat waren, zei hij niet.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaans president en de leider van Noord-Korea elkaar ontmoeten. Na het eerste gesprek zei Trump dat problemen worden opgelost door samen te werken. Hij voorspelde dat hij samen met Kim een groot probleem gaat oplossen. “Zaken die tot nu toe niet lukten, maar samen gaan we het doen.”

Na het one on one-gesprek schoven ook andere leden van de Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegaties aan, zoals buitenlandminister Pompeo en veiligheidsadviseur Bolton. De pers mag niet bij die gesprekken zijn.

Garanties

Trump wil met Kim afspraken maken over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. In ruil daarvoor zou Trump sancties tegen het land laten vallen. Noord-Korea zal ook inzetten op veiligheidsgaranties en op economische toezeggen, zoals investeringen.

Voorafgaand aan de top belde Trump met de Japanse premier Abe. De twee spraken af hun nauwe samenwerking voort te zetten en elkaar na de top op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in liet tijdens het overleg weten dat hij de nacht voor het overleg niet kon slapen van de spanning. “We hopen dat dit het begin kan zijn van volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.”

Hoe laat het overleg eindigt, is niet precies bekend. Wel kwam eerder naar buiten dat Kim om 8 uur onze tijd weer naar Noord-Korea wil vliegen. Trump geeft waarschijnlijk twee uur later een persconferentie.

De agenda van Kim

Kim wandelde de avond voor het overleg door het centrum van Singapore. Hij liet weten dat hij erg onder de indruk was en noemde de stad “schoon en prachtig”.

Volgens Noord-Koreakenners heeft Kim Jong-un nu bereikt wat zijn vader en grootvader nooit is gelukt: de hand schudden van een Amerikaanse president. De ontmoeting met Trump past binnen het meerjarenplan dat de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij in 2016 vastlegde. Destijds werd gezegd dat het raketprogramma in 2017 voltooid moest zijn. Als dat eenmaal was gelukt, zou het tijd zijn voor een periode van ontdooiing. Nu het regime iets achter de hand heeft wat het veiligheid biedt, reikt het de hand aan de rest van de wereld, zeggen ze.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899