Voorlopig verhuist Raoul Hedebouw (PVDA) nog niet naar Antwerpen (maar verschiet niet als het zo ver is)

Voorlopig verhuist Raoul Hedebouw (PVDA) nog niet naar Antwerpen (maar verschiet niet als het zo ver is)

De slag in 2018 belooft heftig te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. En dus is iedereen z’n pionnen aan het zetten. Daarbij ook PVDA, die vurig hoopt op een Vlaamse doorbraak, bij de volgende Vlaamse en federale verkiezingen. En wie anders uitspelen dan hun huidige boegbeeld Raoul Hedebouw, die veel beter ‘pakt’ dan Peter Mertens? De geruchten zijn er, voorlopig ontkent de partij.

Eigenlijk is het een tweetrapsraket, de verkiezingen van oktober 2018, en dan de federale, Vlaamse en Europese van 2019. Eén lange campagneperiode ook, die begint in de lente van 2018 en dan nooit meer stopt, een jaar lang.

Het leidt voor veel partijen tot zenuwachtigheid. Bij de communisten van PVDA/PTB in het bijzonder, omdat ze in Franstalig België voor de grote doorbraak staan. In de peilingen zijn ze ondertussen de derde partij, na de PS en de MR. Vooral de Franstalige socialisten lijden fors onder de opgang van de PTB, die heel het linkerveld dreigt weg te kapen.

Alleen, het fenomeen is erg ‘communautair’, in die zin dat de doorbraak in de peilingen tot nu toe enkel in het Franstalige landsgedeelte zit. In Vlaanderen komt de partij in de meeste peilingen nog steeds niet door de kiesdrempel, van een quantumsprong is geen sprake.

Een man met talent

De partij lost dat voorlopig handig op dankzij één man: Raoul Hedebouw. Hij is kamerlid, samen met de onbekende en weinig verbaal getalenteerde Marco Van Hees. In dat federale parlement komt Hedebouw systematisch tussen in het Frans én Nederlands. En tegelijk maakte ‘De Slimste Mens’ van hem een fenomeen in Vlaanderen. Want anders dan de kopstukken van Vlaams Belang die te extremistisch zijn om aaibaar te zijn voor entertainment-tv, mocht Hedebouw wel opdraven in die show. Hedebouw mag dan wel verkozen zijn op een Franstalige lijst, eigenlijk is hij bekender in Vlaanderen. Toen hij onlangs op 1 mei aangevallen werd door een gek, was dat groter nieuws in Vlaanderen dan in Wallonië zelf.

En de PVDA speelt de man ook uit. Vandaar dat het al weken zoemt van de geruchten dat Hedebouw ook effectief naar Antwerpen zo verkassen. Want in 2018 wordt daar dé slag van de gemeenteraadsverkiezingen uitgevochten. Bart De Wever (N-VA) verdedigt er zijn sjerp, maar de PVDA wil er ook z’n doorbraak forceren. Want zoals ongeveer elk politiek fenomeen, begint de opgang in Vlaanderen vaak in de Antwerpse gemeenteraad.

De kansen dat PVDA daarbij eindigt in een “groot links kartel” in Antwerpen, met Groen en sp.a, zijn nihil. Het ligt niet in de strategie van de communisten om zoiets samen te doen: ze moeten zich net als links-progressief alternatief positioneren naast de socialisten.

Aan de top van PVDA in Vlaanderen zwaait Peter Mertens vandaag de plak. Al jaren, zonder weinig tot geen electorale evolutie. Een versterking met een figuur als Hedebouw zou echt wel een impact kunnen geven. “Maar er is geen sprake van dat ik verhuis naar Antwerpen”, verklaart Hedebouw bij BelRTL, de Franstalige commerciële radio. Maar of daarmee het scenario helemaal van tafel is, valt te betwijfelen. Want een totaal ‘asymmetrisch scenario’, waarbij ze in Franstalig België de grote doorbraak forceren maar in Vlaanderen weer kopje onder gaan, is voor de PVDA ook dodelijk. Dus wie weet, pakt Hedebouw toch nog voor 2018 z’n koffer richting Antwerpen.

Gesponsorde artikelen