Voormalig Amerikaans veiligheidsadviseur geeft toe dat hij tegen de FBI gelogen heeft over Russische inmenging in verkiezingen

Voormalig Amerikaans veiligheidsadviseur geeft toe dat hij tegen de FBI gelogen heeft over Russische inmenging in verkiezingen

Voormalig Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft toegegeven dat hij gelogen heeft tegen de inlichtingendienst FBI. Dat doet hij in de context van het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft speciaal aanklager Robert Mueller volledige medewerking beloofd in het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Flynn heeft al toegegeven dat hij gelogen heeft tegen de FBI. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender ABC. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij een boete van 250.000 dollar en 5 jaar gevangenisstraf. Voorlopig moet Flynn niet naar de cel maar hij moet zich wel ter beschikking van Mueller houden.

Flynn heeft toegegeven dat leden van Trumps overgangsteam (zijn medewerkers toen hij nog president-in-wording was) hem “opgedragen hadden om contact te zoeken met Russische officials”. De bekentenis kan grote gevolgen hebben voor het onderzoek.

“De zaken die ik vandaag heb toegegeven voor de rechtbank zijn slecht en door mijn geloof in God probeer ik die zaken nu recht te trekken”, zei Flynn. “Ik pleit schuldig en verklaar me bereid met de speciaal-aanklager (Mueller, red.) samen te werken en dat in het belang van mijn familie en ons land. Ik aanvaard de volledige verantwoordelijkheid voor mijn handelingen.”

Ty Cobb, één van de advocaten van Trump, verklaarde al dat de schuldigverklaring van Flynn enkel voor hem en niemand anders dan hem gevolgen heeft. Volgens de rechter kan Mueller op een later tijdstip beslissen dat Flynn voldoende informatie heeft overgemaakt om anderen aan te klagen.

Flynn is bereid om te getuigen tegen Trump

Na een gesprek met toenmalig Russisch ambassadeur Kyslyak zou Flynn met een ‘senior member’ van Trumps transitieteam hebben gebeld. Dat stelt de procureur. Die Trump-medewerker bevond zich toen in de Mar-a-Lago, Trumps luxehotel in Florida. Flynn zou daar rapport hebben uitgebracht over zijn conversaties met Kislyak. Ook wat Ruslands standpunt was inzake de Amerikaanse sancties met betrekking tot de inmenging in de verkiezingen werd daar besproken.

Op de nieuwszender ABC zegt journalist Brian Ross dat Flynn bereid zou zijn te getuigen tegen Trump en mensen uit zijn familie en entourage. Trump zou hem hebben gevraagd contact te zoeken met Rusland. Als dat waar blijkt, gaat het in tegen alles wat Trump in ooit heeft verteld in de context van het Rusland-onderzoek.

Een nieuw rapport over Flynns betrokkenheid wordt op 1 februari 2018 verwacht.

Gesponsorde artikelen