Voormalig Trump-advocaat Cohen noemt hem “een racist, oplichter en leugenaar” in Amerikaans Congres

Voormalig Trump-advocaat Cohen noemt hem “een racist, oplichter en leugenaar” in Amerikaans Congres

Michael Cohen, de ex-advocaat van Donald Trump die met hem in de clinch ligt, heeft in het Amerikaans Congres gezegd dat zijn voormalige cliënt “een racist, oplichter en leugenaar” is. Cohen kwam in Washington getuigen over wat Trump van tevoren wist over het e-maillek van Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 en over Trump zijn banden met Rusland.

Michael Cohen was duidelijk niet op zijn gemak en begon met te zeggen dat hij wil dat zijn “familie beschermd wordt tegen presidentiële bedreigingen”: “Ik schaam me dat ik deel uitmaakte van Trump zijn team. Hij is een racist, een oplichter, een leugenaar.”

“Racist”

Cohen geeft ook aan dat Trump nooit van plan was om president te worden, dat hij dacht dat hij zou verliezen en dat hij de verkiezingsrace zag als marketing. Hij wees er nogmaals op dat Trump “een racist is”. Toen Cohen en Trump door een arme, zwarte buurt reden, zou Trump gezegd hebben dat “enkel zwarten zo zouden kunnen leven”. Trump zou ook gezegd hebben dat “zwarten nooit voor hem zouden stemmen omdat ze te stom zijn”.

Gehackte Clinton-mails

Cohen heeft gezegd dat Trump wist dat de gehackte e-mails van Hillary Clinton naar buiten gebracht zouden worden door Wikileaks.

Trump-adviseur Roger Stone zou banden gehad hebben met WikiLeaks. “Hij was een presidentiële kandidaat die wist dat Roger Stone praatte met Julian Assange (de baas van WikiLeaks, red.) over het hacken van de e-mails van het Democratische campagneteam van Hillary Clinton”, zei Cohen. “In juli 2016, enkele dagen voor de Democratische conventie, was ik in Trump zijn kantoor toen hij telefoon kreeg van meneer Stone. Trump zette hem op speaker. Stone vertelde Trump dat hij net gebeld had met Assange en dat die hem had verteld dat er over enkele dagen een gigantische maildump zou gepubliceerd worden die Hillary Clinton zou beschadigen.”

Trump zou geantwoord hebben met de woorden “is dat niet geweldig”. Nochtans heeft Trump publiekelijk altijd ontkent dat hij van iets wist.

Zwijggeld voor seks

Cohen sprak ook over het zwijggeld dat hij in opdracht van Trump betaalde aan de twee vrouwen die bekend wilden maken dat ze seks hebben gehad met Trump. Cohen beweerde dat hij de opdracht had om 130.000 dollar zwijggeld te betalen aan pornoactrice Stormy Daniels en dat hij daarmee de wet op de campagnefinanciering overtrad. Cohen zou dat uit eigen zak hebben moeten betalen, naar eigen zeggen zodat het niet naar Trump teruggeleid zou kunnen worden. Cohen heeft aan het Congres de cheque overhandigd waarmee Trump hem het zwijggeld zou hebben terugbetaald.

Rusland

Cohen sprak ook over de poging van Trump om een vastgoedproject in de Russische hoofdstad Moskou veilig te stellen terwijl hij presidentskandidaat was. De onderhandelingen over dat project liepen begin 2016 spaak, maar Cohen geeft toe dat hij daarover gelogen heeft in het Congres: “De laatste keer dat ik hier zat, kwam ik om Trump te beschermen. Vandaag kom ik om de waarheid over hem te zeggen. Trump droeg me op om niet rechtstreeks te liegen, zo werkt hij niet. Op hetzelfde moment dat ik in Rusland voor hem aan het onderhandelen was en hij campagne voerde in de VS, keek hij me in de ogen en zei hij me dat hij geen zaken had in Rusland. Daarna stapte hij op het podium om dezelfde leugen te vertellen aan het Amerikaanse volk. Op zijn manier zei hij me zo om te liegen.”

Cohen zei dat Trump verder is gegaan met het Moskou-project en dat hij daarover gelogen had “omdat hij nooit had gedacht dat hij ging winnen en omdat hij er honderden miljoenen mee ging verdienen”.

“Oplichter”

Cohen vond het ook nodig om uit te leggen hoe Trump zijn imago cultiveert: “Hij gaf me ooit de opdracht om iemand aan te stellen die mee moest doen aan een veiling van een portret van hem. Het doel was om er zeker van te zijn dat zijn portret het duurste stuk van de veiling zou zijn. Uiteindelijk kocht de valse bieder zijn portret voor 60.000 dollar. De Trump Foundation, een organisatie voor het goede doel, betaalde de bieder terug. Zie bewijsstuk 3B bij deze getuigenis.”

Cohen zou ook de opdracht van Trump gekregen hebben om de scholen, waar Trump zat, te bedreigen om zijn resultaten niet vrij te geven: “Ik geef de commissie vandaag de brieven die ik schreef in opdracht van Trump waarin ik deze scholen bedreigde met rechtszaken als zijn resultaten ooit werden vrijgegeven zonder zijn toestemming.”

Reactie Witte Huis

Trump zit momenteel in Vietnam. Hij kon de getuigenis van Cohen al inkijken en reageert via Twitter: “Cohen is uit de advocatuur gesmeten omdat hij gelogen en gefraudeerd heeft. Hij liegt om zijn gevangenisstraf in te korten.” Cohen moet naar de cel omdat hij gelogen heeft in het Congres, volgens Cohen in opdracht van Trump om hem te beschermen.

Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders heeft gezegd dat Cohen “iemand is die naar de gevangenis gaat voor leugens tegenover het Congres en het afleggen van valse verklaringen”. Ze noemde het “lachwekkend dat iemand een overtuigde leugenaar op zijn woord zou geloven, en het is zielig dat hij nog maar eens de kans krijgt zijn leugens te verspreiden”.

Gesponsorde artikelen