Left Right
scrollTop top

Voorstanders basisinkomen claimen morele overwinning referendum, ondanks vernietigende nee-stem


Voorstanders basisinkomen claimen morele overwinning referendum, ondanks vernietigende nee-stem

De Zwitsers hebben het plan om een basisinkomen in te voeren massaal afgeschoten. Liefst driekwart van de bevolking stemde tegen het voorstel in een referendum. Toch spreken de initiatiefnemers van een “morele overwinning” omdat ze de tegenstand veel groter hadden verwacht. Een kwart van de Zwitsers stemde namelijk voor het basisinkomen, vijftien procent meer dan de initiatiefnemers hadden verwacht.

2.250 euro per volwassene, of je nu werkt of niet. Dat was het onderwerp van het referendum waar de Zwitsers gisteren over gingen stemmen. En wat blijkt? Die zien dat helemaal niet zitten. 77 procent van de kiezers stemde tegen het plan. Dat is minder dan verwacht, maar wel een duidelijk signaal naar de overheid.

Bijna een kwart van de Zwitsers stemde ‘ja’ op het voorstel. Dat is veel meer dan zelfs de initiatiefnemers hadden verwacht. Zij rekenden op 10 procent ja-stemmers. Het eindresultaat is bijna het dubbele. Zij noemen het een “morele overwinning” in de Zwitserse krant Le Matin.

Het plan komt van een cafébaas in Basel, Daniel Haeni, en filmmaker Enno Schmidt. Zij zeggen dat er steeds minder jobs zijn door de toenemende automatisering. Met 2200 euro kom je in Zwitserland niet erg ver, omdat het algemene prijsniveau daar een stuk hoger ligt. Toch zou dat bedrag de menselijke waardigheid garanderen, volgens Haeni. Hij kon een referendum afdwingen door 100.000 handtekeningen te verzamelen in achttien maanden.

EPA

Economisch prijskaartje

De tegenstand tegen het plan was immens: zelfs de overheid stond er niet achter. Het voorstel was veel te duur, aan een prijskaartje van 208 miljard. Aangezien het basisinkomen de sociale zekerheid deels zou vervangen, dacht Haeni toch dat het plan haalbaar was.

De Zwitsers zijn het daar duidelijk niet mee eens. De bestaande sociale zekerheid vangt al mensen op die het moeilijk hebben, zeggen de tegenstanders. Daarnaast zou de economische groei stilvallen, omdat mensen minder werkwillig zouden worden, zeker zij die weinig verdienen.

Zwitserland is het eerste land dat een referendum houdt over het basisinkomen, maar ook Finland heeft plannen in die richting.

Bron: Le Matin, BBC


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810