Voorstel van minister Crevits (CD&V) voor aanvullende masteropleiding basisonderwijs krijgt kritiek

Voorstel van minister Crevits (CD&V) voor aanvullende masteropleiding basisonderwijs krijgt kritiek

De regering bekijkt al even hoe de lerarenopleiding kan verbeterd worden. Als het afhangt van Hilde Crevits (CD&V) komt er binnenkort een masteropleiding voor het basisonderwijs. Het is echter niet de bedoeling dat die de huidige bacheloropleiding gaat vervangen. Toch is er veel kritiek op van universiteiten en hogescholen.

De Vlaamse regering wil heel wat veranderingen zien op vlak van onderwijs. Minister van Onderwijs Hilde Crevits is voorstander van een masteropleiding basisonderwijs naast de huidige bacheloropleiding. Volgens De Morgen wil minister van Onderwijs Hilde Crevits tegen het einde van de maand het dossier al voorstellen. De masteropleiding moet dienen als aanvulling op de huidige opleiding.

De Morgen kon enkele documenten inkijken waaruit bleek dat het hoger onderwijs niet akkoord gaat met het idee. De krant meldt dat zowel de hogescholen als de universiteiten dit niet zomaar accepteren. “Na intern overleg binnen de Associatie KU Leuven blijven wij bij het standpunt dat het beter is om de zin over de master basisonderwijs volledig te schrappen uit het decreet”, stelde de voorzitter André Oosterlinck in een e-mail aan Dirk Broos, de kabinetschef onderwijs van Crevits. “Dit sluit ook aan bij het standpunt dat KU Leuven-rector Luc Sels, mede uit naam van de andere rectoren, heeft overgemaakt aan het kabinet”, luidt het in de krant.

“Geen onderzoek naar impact”

Eric Vermeylen, secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora), haalt aan waarom het hoger onderwijs hier niet mee akkoord gaat. Hij vindt het vooral niet verantwoord aangezien er geen onderzoek is gebeurd naar de impact van deze verandering. Volgens Vermeylen zouden ze eerst moeten onderzoeken of studenten eventueel de opleiding minder interessant zullen vinden. “Het is een vrees van de hogescholen dat de bestaande opleidingen uitgehold zullen worden en er zo niet meer, maar minder studenten zullen kiezen voor een opleiding tot leraar. Gezien de toekomstige nood aan leraren is het onverantwoord om dit niet eerst te onderzoeken.”

Er zijn nog veel onduidelijkheden: hoe worden de masters verloond en hoe wordt extra geld voorzien? “De gevolgen van de invoering van een master basisonderwijs zullen groot zijn. ASO-profielen die vandaag als eerste keuze voor een lerarenopleiding basisonderwijs gaan, zullen vanaf dan eerder voor de universiteit kiezen. De lerarenopleidingen aan de hogescholen worden intrinsiek verzwakt.”

Gesponsorde artikelen