Voortaan geen Google Search of Chrome meer als standaard op je Android smartphone

Voortaan geen Google Search of Chrome meer als standaard op je Android smartphone

Europa vindt het monopolie van Google te groot en daarom lanceren ze een nieuwe wet: Android-telefoons moeten mensen standaard de mogelijkheid bieden om hun zoekmachine en browser zelf te kiezen. Anderzijds ontvangt de populaire zoekmachine van de Commissie een monsterboete van 1,49 miljard euro. 

Voortaan zal je in Europa op je Android smartphone de keuze hebben welke browser je gebruikt. Dat heeft de Eurocommissaris Margrethe Vestager beslist. Google Search en Chrome staan standaard ingesteld in een Android-smartphone en dat vindt de Europese Commissie niet kunnen. Bij de aankoop van een nieuwe smartphone wordt er aan je gevraagd of je al dan niet Google Search of Chrome wil instellen. Zeg je “neen”, dan kan je een andere browser downloaden, zoals Firefox.

Illegale voorwaarden aan telefoonfabrikanten

De Commissie vindt de dominantie van de Google-producten te groot. 80 procent van alle smartphones draait op Android. Vorig jaar ontving de webbrowser nog een boete van 4,3 miljard euro omwille van oneerlijke concurrentie met het besturingssysteem Android. Volgens de Eurocommissaris heeft Google sinds 2011 illegale beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten. Het bedrijf eiste dat zij Chrome en Google Search op hun smartphones en tablets zouden installeren om gebruikers toegang tot Google Play te bieden.

Boete van 1,49 miljard euro

Voor Google is het al de derde boete in twee jaar tijd. Deze keer kwam AdSense in opspraak. Dat is een dochterbedrijf van Google dat online advertenties plaatst. Websites werden via een contract met de webbrowser verplicht om de advertenties van AdSense voorrang te geven op andere. Daarvoor moeten ze nu van de Europese Commissie 1,49 miljard euro ophoesten.

Gesponsorde artikelen