Voorzitter Gentse Studentenraad betaalde dure merkkledij, whiskyflessen en etentjes met bankkaart van de UGent

Voorzitter Gentse Studentenraad betaalde dure merkkledij, whiskyflessen en etentjes met bankkaart van de UGent

Deze week trok de voorzitter van de Gentse Studentenraad J.W. zich terug voor enkele taken uit zijn voorzitterschap. Dit doet hij nadat een Instagram-post van een dure fles whisky zijn financiële misstappen binnen de studentenraad blootlegde. De voorzitter zou onder andere met de bankkaart van de UGent dure etentjes, kleren en drank hebben betaald.

De ophef rond het financieel beheer van de Gentse Studentenraad bereikte een hoogtepunt deze week toen een oude Instagram-foto van een whiskyfles werd opgerakeld. De bewuste fles van 80 euro werd door voorzitter J.W. cadeau gedaan aan een bestuurslid die de verkiezingsvergadering – waarin de voorzitter verkozen werd – voorzat. Het bestuurslid dat de vorige vergadering – waarin J.W. niet verkozen geraakte – voorzat, kreeg hier niets voor. Maar die fles whisky is niet de enige financiële uitspatting van J.W., betaald met de centen van de UGent. Dat meldt het studentenblad Schamper dat meteen alle privé-uitgaven van de voorzitter op een rijtje zette.

Een nieuwjaarsreceptie van 3.000 euro

De Gentse Studentenraad heeft 250.000 euro ter beschikking voor verschillende projecten zoals onder andere het onderhoud van de Therminal en de jaarlijkse studentenwelkom Student Kick Off. 11.000 euro daarvan gaat naar de interne werking van de raad. Van dat budget, betaald door de UGent, gebruikte voorzitter J.W. 2.000 euro om dure merkkledij, etentjes en drank te kopen. Ook passeerde hij nog eens langs de Decathlon en stak hij de bewuste kaart ook nog eens in het Bancontacttoestel bij een Gentse apotheek.

Hij besloot bovendien de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in de Bijloke te organiseren, terwijl die normaal in een gratis lokaal van de Universiteit wordt gehouden. Voor de broodjes tijdens werkgroepen werd ook een duurder alternatief gekozen dan de broodjes van studentenrestaurant De Brug. Verder diende J.W. ook onkostennota’s in bij de UGent voor relatiegeschenken aan zichzelf, waaronder twee dure flessen whisky. “De grens die we gebruikten om te bepalen wat privé is en wat niet hebben we te flou gemaakt, maar dit hebben we echt nooit doelbewust gedaan.”, reageert J.W. in Schamper.

Ondertussen is alles terugbetaald

Tijdens de laatste verkiezingen, kwam er meermaals kritiek op de uitgaven van J.W.. Nieuwe ondervoorzitter Robbert Claeys vroeg toen inzake in de financiën. En er werd toen een werkgroep opgericht voor interne evaluatie. J.W. betaalde op 31 mei, enkele dagen na de kritische vragen, alle privé-uitgaven die hij maakte met de UGent-bankkaart terug. Over de reden voor die late reactie, vertelde J.W. aan Schamper: “Ik heb financieel een moeilijk jaar achter de rug, en heb om die zaken terug te betalen een lening aangegaan bij vrienden. Er waren altijd zaken voorzien in mijn privéleven die een onmiddellijke terugbetaling mogelijk zouden maken, maar die zijn steeds weggevallen wegens omstandigheden.”

Motie van wantrouwen

J.W. heeft zich intussen teruggetrokken voor een deel van zijn activiteiten als voorzitter, zo mag hij geen transacties meer uitvoeren. Een mede-studentenvertegenwoordiger (StuVer) diende ook al een motie van wantrouwen in. “Ik ben verontwaardigd dat bepaalde individuen zonder schroom middelen van de Studentenraad voor persoonlijke doeleinden aanwenden,” drukte de StuVer zijn ongenoegen ten opzichte van de voorzitter uit. Haegeman, een StuVer in de Raad van Bestuur is ook niet te spreken over de acties van J.W.: “Het gaat om publieke middelen, zelfs als er maar een deeltje van de geruchten klopt is dit onaanvaardbaar.”

De universiteit mengt zich niet

De UGent zelf heeft aan Schamper laten weten dat ze geen maatregelen zullen treffen: “De Gentse Studentenraad krijgt 250.000 euro en maken daar zelf een begroting van. De UGent mengt zich hier niet in, wat verstandig is”, vertelt logistiek beheerder Jeroen Vanden Bergh. “Als er individuele uitgaven betwist worden, vertrouw ik erop dat die intern gecorrigeerd worden.”

Gesponsorde artikelen