Vorig jaar wereldwijd kwart minder terroristische aanslagen. Maar er is ook slecht nieuws

Vorig jaar wereldwijd kwart minder terroristische aanslagen. Maar er is ook slecht nieuws

Het aantal terroristische aanslagen is wereldwijd met 23% gedaald in 2017. Maar dat het aantal aanslagen is gedaald, betekent niet dat er een kentering is in de strijd tegen terreur. Het terreurlandschap is in 2017 juist complexer geworden, waarschuwen de onderzoekers.

Ze doen dat in het jaarlijks terrorismerapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Wereldwijd is het aantal terroristische aanslagen vorig jaar gedaald met 23 procent naar 8.584. Daarbij kwamen in totaal 18.753 mensen om het leven, en dat is 27% minder dan in 2016.

Islamitische Staat

Het aantal aanslagen en doden is daarmee terug op het niveau van rond 2013, voordat door terroristische groepen als Boko Haram, Taliban en Islamistische Staat (IS) het aantal aanslagen sterk toenam.

IS pleegde net als een jaar eerder de meeste aanslagen (857). De terreurgroep sloeg wel een kwart minder vaak toe dan in 2016. IS verloor in 2017 veel terrein, waardoor de radicaal-islamitische organisatie aan slagkracht heeft ingeboet, staat in het rapport. Het is volgens de Amerikanen de belangrijkste oorzaak voor de mondiale daling van aanslagen.

59% van aanslagen in vijf landen

In totaal telden de Amerikanen in 2017 in honderd landen aanslagen. Daarvan vond 59 procent plaats in slechts vijf landen: Afghanistan, India, Irak, Pakistan en de Filipijnen.

In onder meer Kenia, Somalië en Groot-Brittannië nam het aantal terreuraanslagen en -doden toe. In Groot-Brittannië komt die stijging voornamelijk door de aanslag op de Manchester Arena in mei vorig jaar.

Maar…

Maar de globale daling betekent volgens het rapport niet dat er een kentering is in de strijd tegen terreur. Het terreurlandschap is in 2017 juist complexer geworden, schrijven de onderzoekers.

Terreurorganisaties zijn meer gedecentraliseerd gaan werken en gebruiken steeds vaker internet om sympathisanten over de gehele wereld te mobiliseren.

Nathan Sales, de Amerikaanse anti-terrorismecoördinator, ging na de presentatie van het rapport bijvoorbeeld in op al-Qaida, dat hij een “vastberaden en geduldige” tegenstander noemde. Hij ziet al-Qaida weer steeds meer nieuwe leden ronselen.

Gesponsorde artikelen