Volgende week is het weer tijd voor het Eurovisiesongfestival. Daarin zullen 37 landen het al zingen, dansend en kledingwisselend tegen elkaar opnemen. Bij die landen is nog steeds Israël, wat voor heel wat kritiek zorgt. Nu heeft ook Nemo, de Zwitserse winnaar van het Eurovisiesongfestival van vorig jaar, laten weten dat die tegen de deelname van Israël is.
Nu het Eurovisiesongfestival dichterbij komt, zijn er weer steeds meer stemmen die zich uitspreken tegen de deelname van Israël aan de liedjeswedstrijd. De publieke omroepen van Spanje, Ierland, IJsland en België vroegen al om een debat over de deelname van Israël. Eerder deze week schreef een groep van 72 voormalige deelnemers ook een open brief om de uitsluiting van Israël te eisen. Nu heeft ook de laatste winnaar van de het Eurovisiesongfestival zich uitgesproken tegen de deelname van Israël.
Nemo
Vorig jaar werd het Eurovisiesongfestival gewonnen door de non-binaire Zwitserse zanger Nemo. In een interview met Huffington Post geeft Nemo nu hun mening over de deelname van Israël aan de wedstrijd. “Persoonlijk vind ik dat het niet te verklaren is dat Israël dit jaar deel kan uitmaken van het Eurovisiesongfestival. En eigenlijk van Eurovisie in het algemeen. Ik weet niet hoeveel ik in detail wil gaan, maar ik wil zeggen dat ik het niet steun dat Israel deel uitmaakt van het Eurovisiesongfestival.”
Later deelde Nemo nog een extra statement, waarin die duidelijke taal sprak. “Ik steun de oproepen om Israël te bannen van het Eurovisiesongfestival. De acties van Israël staan haaks op de waarden die het Eurovisiesongfestival naar eigen zeggen hoog in het vaandel draagt: vrede, vereniging en respect voor mensenrechten.”
Vorig jaar al protest
Dat Nemo tegen de deelname van Israël is, mag eigenlijk niet verbazen. Nemo maakte deel uit van de negen inzendingen die een gezamenlijk statement uitbrachten om hun steun te betuigen aan Palestina en kritiek te uiten op de deelname van Israël. Na hun overwinning liet Nemo ook al weten dat er iets moest veranderen bij het Eurovisiesongfestival. “Ik heb niet alleen The Code gebroken (verwijzend naar de lyrics van hun winnende nummer, red.), maar ik heb ook de trofee gebroken. Die laatste kan misschien hersteld worden, en ook het Eurovisiesongfestival kan een reparatie gebruiken. Er moet iets veranderen.”
Ook dit jaar kwam er al kritiek vanuit verschillende hoeken. De publieke omroepen van Spanje, Ierland, IJsland en België riepen al op tot een debat over de deelname van Israël en ook een groep van meer dan 70 voormalige deelnemers eist dat het land uitgesloten wordt van de wedstrijd. De EBU blijft echter volhouden dat het een “apolitiek evenement” is, waardoor het Israël niet “kan” bannen.