Vrees voor duizenden doden: foto’s tonen verwoesting na Indonesische aardbeving en tsunami

Vrees voor duizenden doden: foto’s tonen verwoesting na Indonesische aardbeving en tsunami

Een enorme aardbeving en daaropvolgende tsunami hebben de streek rond de Indonesische stad Palu geraakt. Na de beving van 7.7 op de schaal van Richter verzwolg een tsunami de kuststad, er wordt gevreesd voor minstens duizend doden. De verwoesting is totaal. 

Op zaterdagavond raakte een aardbeving van 7.7 op de schaal van Richter de streek rond Palu, op het grootste eiland van Indonesië. Enkele uren nadien sloeg een tsunami in op de stad, met golven van tot vijf meter hoog. Groot-Palu telt ongeveer 250.000 inwoners, de dodentol is hoog en de communicatie met de stad verloopt moeilijk.

Hier ligt Palu, in een baai op het grootste eiland van Indonesië, op 1.400 km van hofdstad Jakarta.

Het werd al snel duidelijk dat de schade immens groot zou zijn. Palu is geen stad met veel hoogbouw, veel huizen hebben daken van golfplaat en die werden dan ook weggespoeld door de golven. Er werden ook al meer dan 150 naschokken geregistreerd. Het epicentrum van de aardbeving lag op 10 kilometer van het stadscentrum.

“Duizenden doden”

Momenteel werden er al meer dan 800 lichamen gevonden, maar Jusuf Kalla, de vicepresident van Sulawesi, de streek rond Palu, heeft al gewaarschuwd dat dat aantal wellicht zal oplopen naar duizenden. Veel lichamen die nu gevonden worden, liggen namelijk op het strand, men vreest er dan ook voor dat heel veel lichamen werden weggespoeld. Anderen liggen nog onder het puin. De hulpverlening komt heel moeilijk op gang.

Er is momenteel geen elektriciteit in Palu of Donggala, de streek rond Palu, waar zo’n 300.000 mensen wonen. Water en benzine worden nu al schaars en er is geen toegang tot zware machines om het puin te ruimen. Momenteel moeten de Indonesiërs zich dus behelpen met hun handen.

Op de onderstaande video is te zien hoe de gigantische golf, die er vanuit het hoge gebouw behoorlijk klein uitziet, alle gebouwen en planten in zijn baan wegvaagt.

Enkel de stevigere gebouwen bleven staan

Eerder dit jaar werd de regio rond Lombok nog getroffen door een zware aardbeving, daar vielen 510 doden bij. In 2004 zorgde een aardbeving van 9.1 op de schaal van Richter voor honderdduizenden doden. Indonesië ligt in de Pacifische ‘Ring of Fire’, een plaats waar verschillende aardplaten samenkomen. Dat zorgt voor veel vulkanische activiteit en erg veel aardbevingen.

Indonesië is dan ook nog een eilandstaat, met ettelijke honderden eilanden onder zijn gezag. Een aardbeving in zee zorgt dan ook met de regelmaat van de klok voor een tsunami.

De hulpverlening komt moeilijk op gang in Palu

De stad is volledig vernield

Het water loopt er nog steeds door de straten, er is geen elektriciteit of eten

Enkel stenen gebouwen staan nog gedeeltelijk recht

Intussen worden de doden geteld, dat zouden er duizenden kunnen worden

Gesponsorde artikelen