Vrees voor tropische ziektes als zika: de overheid gaat op de tijgermug jagen

Vrees voor tropische ziektes als zika: de overheid gaat op de
tijgermug jagen

De Aziatische tijgermug is op komst. Het insect is soms geïnfecteerd met tropische ziekten als zika, dengue en chikungunya, en kan dan gevaarlijk zijn. Daarom gaat het Instituut voor Tropische Geneeskunde maar liefst 23 vallen plaatsen in België. En dat zou volgens experts maar net op tijd zijn.

De jongste jaren werd er in ons land af en toe een ei of een larve van zo’n Aziatische tijgermug gevonden. Tot nu toe heeft het insect zich nog niet kunnen voortplanten en ook overwinteren zat er niet in. Maar de regering vreest dat daar in de toekomst weleens verandering in zou kunnen komen. Daarom wordt één miljoen euro gepompt in het MEMO-project, de Monitoring van Exotische Steekmuggen in België. Dat schrijft De Morgen. MEMO-coördinator Wim Van Bortel zegt dat het de bedoeling is om de muggen op te sporen en preventief te verdelgen. De Aziatische tijgermug zou op zich geen gevaar vormen, maar ze zou wel besmet kunnen zijn met tropische ziekten als zika, dengue en chikungunya. De muggen zouden deze ziektes op andere mensen kunnen overdragen. De kans op dat scenario zou groter worden naarmate er meer tijgermuggen zijn.

We reizen teveel

Professor infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) is voorstander van het MEMO-project. Hij stelt dat er sneller dan verwacht meer ziektes op ons afkomen, zo zijn er al besmettingen van dengue en chikungunya vastgesteld in Zuid-Frankrijk en Italië, van tekenencefalitis in Nederland en van het westnijlvirus en malaria in Griekenland.

De verklaring is simpel: mensen reizen steeds meer de wereld rond, ziektes en hun dragers dus ook. “Daar komt het veranderende klimaat bij”, stelt Callens. “Dat maakt dat ziekteverspreiders als muggen zich kunnen verspreiden en noordelijkere oorden kunnen overleven.”

Overheid is waakzaam genoeg, burgers moeten uitkijken

Zodra een insect als de Aziatische tijgermug hier veelvoorkomend wordt, is het uitkijken: “Zonder bescherming kan een tropische ziekte als chikungunya in enkele weken tijd tientallen slachtoffers maken. Dodelijk is dat niet. Maar het is ook geen zomergriepje. De gewrichtspijn die ermee gepaard gaat, kan mensen wekenlang invalide maken. Zeggen dat het vijf voor twaalf is, is te fors. Kwart voor twaalf, lijkt mij correcter.”

Ook vindt Callens de overheid met deze maatregel genoeg inspanningen levert. Volgens hem moeten sommige burgers wel oppassen: “Ik snap niet dat sommigen zo nonchalant omspringen met vaccinaties. Ik denk aan mensen die zich niet willen laten inenten tegen mazelen.”

Gesponsorde artikelen