Vreselijk: 14 vluchtelingen sterven onder trein in Macedonië

Vreselijk: 14 vluchtelingen sterven onder trein in Macedonië

Vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten sterven met honderden tegelijk wanneer ze met bootjes de Middellandse Zee oversteken. Dat beseffen ze zelf ook, dus proberen er steeds meer via een route over het vaste land naar Europa te reizen, via Turkije en Griekenland en over de Balkan. Maar ook dat is niet veilig. Gisteren stierven veertien Afghaanse en Somalische vluchtelingen toen ze onder een trein terecht kwamen in Macedonië.

Het was al donker toen gisterenavond een trein in de buurt van de stad Veles aan de noodrem moest trekken om te proberen een groep vluchtelingen niet te raken. Maar het was te laat. Veertien vluchtelingen kwamen onder de trein terecht. Het was een waar bloedbad, met lichaamsdelen, veel bloed en kledij en voedsel die langs het spoor verspreid lagen, volgens een fotograaf van Reuters die ter plaatse kwam.

Steeds vaker te voet

Lokale media spreken over een groep van ongeveer vijftig vluchtelingen, afkomstig uit vooral Afghanistan en Somalië, die waarschijnlijk te voet via Turkije en Griekenland naar het Europese vasteland kwamen, om via de Balkan en Hongarije in de Europese Unie te geraken. Ze volgden de spoorweg die door een volstrekt verlaten gebied trekt, dat enkel te voet of via de trein bereikbaar is. Daardoor was het voor de hulpdiensten niet makkelijk om tot de plaats van het ongeval te komen.

In Oost-Europa kampen ze al even met een groeiende stroom vluchtelingen die langs een landroute naar Europa willen komen, omdat ze waarschijnlijk zelf ook doorhebben dat het levensgevaarlijk is de Middellandse Zee over te steken. In 2010 vroegen iets meer dan 500 vluchtelingen asiel aan in Servië. Vorig jaar liep dat aantal op tot 16 500 en dit jaar alleen kwamen er ook al 10 000. De Balkanlanden hebben nu een groot probleem, want zelf hebben ze ook al niet te veel financiële overschotten.

Het is niet de eerste keer dat er dergelijke doden vallen in Macedonië. In de laatste zes maanden verongelukten nog negen andere vluchtelingen in dezelfde streek als donderdagavond.

Bron: Reuters

Gesponsorde artikelen